2022.07.26. 12:00
Szerves része a város életének
A sárospataki Társadalmi Szervezetek Fóruma borászati hagyományokkal várta az érdeklődőket.
Varga Laura előadása. Fotó: BAZMÖ
A résztvevőket előbb a térség országgyűlési képviselője, dr. Hörcsik Richárd köszöntötte, aki hangsúlyozta, a hagyományokat immár tudományos igényességgel is vizsgálhatják, feltárhatják és továbbvihetik, hiszen a Tokaj-Hegyalja Egyetemen agrár- és gazdasági képzés keretén belül a hallgatók és tanárok egyaránt foglalkozhatnak borászattal, szőlészettel és turizmussal.
– Ezeknek egyenként is, de együtt még nagyobb szerepük van a borászati hagyományok ápolásában, gondozásában – tette hozzá dr. Hörcsik Richárd.
Sárospatak polgármestere, Aros János köszöntőjében hangsúlyozta, a borászati hagyományok szerves részét képezik a város életének.
– Gondoljunk csak a Sárospataki Borfesztiválra, amely a Zempléni Fesztivál után a második legnagyobb rendezvényünk, ezen kívül pedig sok kisebb rendezvényünk is a borászati hagyományok köré csoportosul – emelte ki Aros János.
Mindketten megemlítették, hogy a Tokaji borvidék kultúrtáj 20 éve kapta meg a világörökségi címet, és mára egyértelmű, hogy Tokaj-Hegyalja fejlődéséhez, turisztikai népszerűségének növekedéséhez nagyban hozzájárult.
A szervező Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat nevében Szabó Gergely, a megyei közgyűlés alelnöke nyitotta meg a rendezvényt, és utalt rá, a borvidéken csak 2010 után kezdődött el nagyobb léptékű fejlesztés, amely immár 27 települést érint, ami a megye egésze szempontjából is meghatározó.
A fórumon ezt követően Varga Laura, a Tokaj-Hegyalja Egyetem Szőlészeti és Borászati Tanszék tanársegédje tartott előadást a helyi borászati hagyományokról, sok családi emléket és élményt is megosztva a hallgatósággal, hiszen az előadó szülei is borászattal foglalkoztak. Emellett szó volt a helyi borünnepekről, a szüretről, napjaink borfesztiváljairól és új kezdeményezéseiről, amelyek jobban elmozdulnak a kulturális és a gasztroesemény irányába, és éppen ezzel hívják fel még jobban a figyelmet a helyi értékekre. Az előadó maga is szőlész-borász mérnök, tanít a Tokaj-Hegyalja Egyetemen, és borászati kutató a Tokaji Kutatóintézetben.