Segítségnyújtás

2023.01.04. 17:30

Szilveszteri tűz Miskolcon: „Nagyon sokan mellénk álltak”

Szilveszter éjszaka feltehetően egy tűzijáték okozta tűzben égett el egy háromgyermekes családanya lakása Miskolcon. Egy független civil szervezet gyűjtőszámlával, politikusok és magánemberek pedig azonnali segítséggel álltak a család mellé.

PN

Fotó: Bujdos Tibor

Mint arról korában írtunk, Erika három gyermekével, 20 és 17 éves lányával és 11 éves fiával élt együtt abban az ingatlanban, amelynek erkélyérén feltehetőleg egy utcáról indított tűzijáték miatt csaptak fel a lángok. Akkor nem voltak otthon, a lakás azonban teljesen kiégett. Az ügyben a Miskolci Rendőrkapitányság folytat eljárást, egy 16 éves fiút gyanúsítanak, jelentették be még hétfőn. 

Erikáék most a testvérééknél laknak, akik befogadták őket, napjait az ügyintézés tölti ki. 

Nagyon sokféle összefogást tapasztalt meg a családanya magánemberektől és politikusoktól egyaránt. A Miskolc Holding ügyintézői például az igazgatási szünet ellenére soron kívül nekiláttak az ügyintézésnek. - Kaptam segítséget civilektől, a fiam általános iskolájától, a polgármestertől, az országgyűlési képviselőtől éppúgy, mint a helyi képviselőktől, nagyon sokan mellénk álltak – nyilatkozta Erika. - Nagyon sok köszönettel tartozom az avasi családsegítőnek is, segítő beszélgetésekkel és tényleges ügyintézéssel is mellettünk voltak. De említhetném a tűzoltóság szakembereit is, akik nagyon hamar, gyorsított eljárásban kiadták azt a papírt, ami nélkül el sem tudtam volna kezdeni az ügyek intézését, így a biztosítást sem - tette hozzá. 

Jól jön a segítség

A város is azonnal a károsult család mellé állt. Veres Pál, Miskolc polgármestere már az első hétköznapon azt írta közösségi oldalán, hogy szükséglakással és egyszeri támogatással is segítik a családot. „Kollégáim már a szerencsétlenség másnapján felvették velük a kapcsolatot, és felajánlották az önkormányzat segítségét. Ennek köszönhetően már a mai napon elindítottuk az egyszeri, százezer forintos támogatás kiutalását számukra. A papírmunkát nehezíti, hogy január 8-ig igazgatási szünet van a Hivatalban is, de munkatársaim az eset sürgősségére való tekintettel elkezdték a munkát, hogy mielőbb segíthessünk a családnak. Ezen túl már beszéltünk a Miskolc Holding Zrt. munkatársaival, hogy minél hamarabb kaphasson a család egy szükséglakást, hiszen az otthonukban olyan kár keletkezett, hogy oda sajnos egy ideig nem tudnak visszaköltözni. Amennyiben bútorokra lesz szükségük, a MIREHU Újrahasznosítási Központja nyújthat segítséget a számukra” – írta posztjában Veres Pál. 

Számlaszámot létrehozni nem egyszerű feladat, fontos szempont az átláthatóság, ugyanakkor a háromgyermekes édesanya személyiségi jogait is védeni kell. - A városi gyűjtés megkönnyítése érdekében felvettük a kapcsolatot a Supersum Alapítvánnyal, amely független civil szervezetként gyakran áll olyan ügyek mellé, amelyek nemcsak politikamentesek, hanem hatékonyak és átláthatóak – nyilatkozta Veres Pál polgármester. 

- Az első és legfontosabb dolog, hogy olyan állapotba hozzuk a lakást, hogy a helyreállítást, és a felújítási munkálatokat meg lehessen kezdeni – nyilatkozta Csöbör Katalin, a térség országgyűlési képviselője, aki szintén a család segítségére sietett. - Folyamatosan tartom a kapcsolatot a szerencsétlenül járt családdal, akiknek első körben új nyílászárókat és radiátorokat próbálok meg szerezni, hogy a munkálatok ideje alatt biztosított legyen a lakás zárhatósága és fűtése. Ezek tulajdonképpen alapfeltételei a belső munkálatokat megkezdésének. Több céggel is tárgyaltam, mindenki segítőkész volt, szerintem már a héten ennek pontot tudunk tenni a végére. Az önkormányzattal párhuzamosan kerestem szükséglakást is nekik. Egy vállalkozó tett is felajánlást ez ügyben, így amennyiben az önkormányzati eljárás elhúzódna, opcióként ez is rendelkezésükre áll. A biztosító kárszakértője egyébként megkezdte a kiégett lakás felmérését, ennek eredményétől függően tudunk továbblépni. Ezután tudjuk meg, mi az aminek pótlásában még segíteni kell a családnak – emelte ki Csöbör Katalin.

Önkormányzati képviselők is felajánlották segítségüket. A teljesség igénye nélkül: Szarka Dénes, a Velünk a Város önkormányzati képviselője éppúgy, mint Hollósy András, a Fidesz-KDNP frakciószóvivője is, aki Veres Pál posztja alatt például ezeket a sorokat tette közzé: „Tisztelt Polgármester Úr! Lehetőségünkhöz képest felajánljuk segítségünket ebben a nehéz helyzetben a családnak. Kérem jelezzék, hogy mire van szükség” – írta Hollósy András. 

Adományozás 

A családnak való gyűjtést egy független civil szervezet segíti. - Miskolcon nagyon sokan ismerik már alapítványunk tevékenységét – nyilatkozta Bernasconi-Bús Katalin, a Supersum Alapítvány kuratóriumának elnöke. Hamarosan az alapítvány honlapján is – a supersum.hu oldalon - kaphatnak bővebb tájékoztatást arról az érdeklődők, hogy mire van a legnagyobb szüksége a családnak. - Nem tartozunk semmilyen politikai oldalhoz, mi már 2018 előtt is dolgoztunk együtt a várossal, és a mostani vezetéssel is nagyon jó a kapcsolatunk – hangsúlyozta a kuratóriumi elnök.  

Számlaszám

Aki a szeretne segíteni a szilveszteri tűz miatt nehéz helyzetbe került családnak, az az alábbi számlaszámon teheti meg. Azt kérik, a közlemény rovatba írják be: „szilveszteri tűz”. 

Supersum Alapítvány K&H BANK 10402764-50526972-78881008 

IBAN: HU72 10402764-50526972-78881008 

Swift kód OKHBHUHB 

Közlemény: szilveszteri tűz

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában