2023.08.15. 15:00
Szereti a főtt csemege kukoricát? Akkor nézegessen képeket!
Számos célra termesztik a kukoricát, ebből csak egy az étkezési cél, emellett élelmiszeripari, takarmányozási, bioüzemanyag, és ipari felhasználásra is alkalmas.
Már mehet is a fazékba
Fotó: Ádám János
Nincs annál finomabb a nagy, nyári melegben, mint egy cső zsenge, főtt kukorica. Most van itt a szezonja, a piacon már viszonylag olcsón kapható. Megfőzni sem bonyolult, alig tíz perc, negyed óra, pici só, és már ehetjük is. (Persze, nem árt kicsit megvárni, míg kihűl.)
Télen a konzerv, morzsolt kukoricát imádjuk, saláták kedvenc alkotórésze.
És nem csak mi imádjuk. A kukorica – vagy népies nevein tengeri, törökbúza, málé – az egyik legfontosabb és legelterjedtebb növény a világon. Számos célra termesztik, például élelmiszeripari, takarmányozási, bioüzemanyag, és ipari felhasználásra is alkalmas. A kukorica legnagyobb felhasználása az állattartásban történik, ahol takarmányként használják. Emellett sokféle élelmiszeripari termék alapanyaga, például kukoricapehely, kukoricakeményítő, kukoricadara, kukoricakása és kukoricakenyér.
Érik a kukorica 2023.08.
Fotók: Ádám János