Dupla rendezvény

2023.09.16. 20:26

Tiszalúcon találkozott a Zempléni Településszövetség

A Zempléni Fesztivál művészeti vezetője kapta az idei év Zemplénért kitüntetését.

Detzky Anna

Fotó: Ádám János

A III. Tiszalúci Hal/Ász Nappal egybekötve rendezték meg 2023. szeptember 16-án, a 26. Zempléni Településszövetség Napját, ahol átadták a Zemplénért kitüntetést is. A délelőtt a főzőverseny jegyében telt, majd a hivatalos megnyitó után színpadi és gyermekprogramok következtek.

„Tiszalúc képviselő-testülete 2023-at a kultúra és sport évének nyilvánította, amelynek legkiemelkedőbb és legtöbbek által várt eseménye a hagyományosan megrendezett Tiszalúci Hal/Ász Nap. Ez idén rendhagyó és megtisztelő módon egy időben szerveződött a 26. Zempléni Településszövetség Napjával” - köszöntötte a megjelenteket Siri Norbert

, Tiszalúc nagyközség polgármestere. „Az 1994-ben alakult szövetség 71 települési önkormányzatot és számos vállalkozót és magánszemélyt tudhat tagjai között. Ebben az évben ez a harmadik térségi szintű rendezvényünk. A FocizzON TiszalúcON országosan meghirdetett labdarúgó torna és a XXII. Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Polgárőrnap után. A mai nap a kikapcsolódásról, a finom ételekről, a barátságról és a települések közti kapcsolatápolásáról szól.”

Példa értékű összefogás

Dr. Koncz Zsófia, a térség országgyűlési képviselője felemlegette a Zemplén térség régi múltját és az ezzel járó felelősséget.

„A Zempléni Településszövetség lassan 30 éve azon dolgozik, hogy a térség településeit összefogja és ebben példaadó” – mondta beszédében dr. Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium miniszterhelyettese, parlamenti államtitkár, országgyűlési képviselő, a rendezvény fővédnöke. „Nekünk ma az a feladatunk, hogy az itteni történelmi, kulturális, művészeti hagyományokat tovább tudjuk adni a következő generációknak. Kiemelt jelentőségű ebben az infrastruktúra fejlesztése, a munkahelyteremtés és ezekkel összefüggésben a turizmus erősítése. Tiszalúcon járunk, ahol nagyon jó közösség van. Ez a vidék egy természeti csodával, a Tisza holtágával is rendelkezik. Az, hogy felújítottuk a Tiszalúc és Tiszadob közötti utat, segít abban, hogy könnyebben el lehessen oda jutni.”

„A Zempléni Településszövetség a kezdet kezdetén az alapító 28 településsel elhatározta, hogy szeretne nyitni a térség felé. Ez kedvező fogadtatásra talált és ma több mint dupla annyi település tartozik hozzánk” – osztotta meg Májer József a Zempléni Településszövetség elnöke. „Tavaly ez a rendezvény Hercegkúton volt, jövőre pedig Tarcalon lesz. A szövetség gondolatisága a kapcsolatokban és az információátadásban keresendő. Bízom benne, hogy 2024-ben is utat tudunk nyitni az együtt gondolkodásnak, az együttérzésnek és az együttléteknek.”

A régió kulturális motorja

Ezt követően dr. Koncz Zsófia és Májer József átadta a 2023-as év Zemplénért kitüntetését Hollerung Gábor Liszt Ferenc-díjas, érdemes művész, karmesternek, aki 2004 óta a Zempléni Fesztivál művészeti vezetője.

„Az elmúlt húsz évben a régió kulturális életének meghatározó szereplőjévé vált és soha nem látott összefogást inspirált. A Zempléni Fesztivál az irányítása alatt az ország egyik magas színvonalú rendezvényévé nőtte ki magát, amelynek kulturális programjai kevésbé látogatott településekre is eljutnak. A fesztivál számos beruházást és fejlesztést vonzott a térségbe. Hollerung Gábor kivételes személyiség, aki tanít és közben szórakoztat, magával ragad. Iskoláink számára ifjúsági koncerteket szervez. A bélyegtéma-kijelölő bizottság tagjaként az ő közbenjárására született meg a jelenlegi Sárospatak bélyeg” – hangzott el felkonferálásában.

„Nagy megtiszteltetés és különösen értékes számomra ez a kitüntetés a mögöttünk lévő rendkívül zivataros év után. Egy pillanatig még az sem volt biztos, hogy meg tudjuk rendezni a Zempléni Fesztivált, de összefogással meg tudott valósulni” - árulta el Hollerung Gábor. „Büszke lehet magára ez a régió, hogy minden nehézség ellenére érzi az értékek fontosságát. Mi a Zempléni Fesztivál szervezői azt tudjuk ígérni, hogy igyekszünk minden segítséget megadni a települések gazdagodásához. Minél több emberhez jusson el a kultúra és olyan élmény, amely meghatározza az életét, miáltal megtanul szeretni, örülni, nevetni vagy akár sírni is!”

Miután a Zempléni Településszövetség zászlójára feltűzték Tiszalúc Nagyközség szalagját, átadták a következő találkozó szervezőjének, Tarcal polgármesterének.

„Tarcal már egyszer helyt adott a Zempléni Településszövetség Napjának, még pedig a szövetség tizedik jubileumán. Kértem, hogy 2024-ben a 30. születésnapot is Tarcalon rendezhessük meg. Tisztelettel várunk mindenkit jövőre a mézédes források földjén ezen a kiemelt ünnepen” – vette át Butta László, Tarcal polgármestere a településszövetség zászlaját.

Terítéken Tiszalúc értékei

Végül a III. Tiszalúci Hal/Ász Nap megnyitóján Csordás László, Tiszalúc alpolgármestere köszönetet mondott a rendezvény szervezőinek, mint egy profi futballcsapat tagjainak. A polgármester és az államtitkár pedig emléklapokat adtak át nekik.

„A mai napunkat nem szokványos falunapnak szerveztük, de még csak nem is egy sokadik fesztiválnak. Azt akartuk, hogy a rendezvényünk egyszerre szóljon szórakozásról, kultúráról, sportról és gasztro élményekről. Tiszalúcnak szerettük volna megmutatni az értékeit a térségben, a megyében, a régióban és az országban, úgy, hogy e falu lakói büszkék legyenek arra, hogy itt élnek. Ma ezt elsősorban Zemplén térségnek kívántuk megmutatni. A valamikori Zemplén vármegye legdélebbi pontján lévő nagyközségünkről szerettünk volna hiteles képet adni” – hangsúlyozta Csordás László.

A dupla rendezvényen jelen volt Kovács Zsolt országgyűlési képviselő is, továbbá a vármegyei kormányhivatalok járási vezetői és a vármegye rendőri vezetői.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában