Fejlesztik is

2023.10.24. 11:30

Ismét megtelt a varázslatos újhelyi pincesor

A város önkormányzata tovább fejlesztené a Zsólyomka-völgyet.

Bódisz Attila

Fotó: Bódisz Attila

Tizenhetedik alkalommal telt meg élettel a festői sátoraljaújhelyi zsólyomkai pincesor. A kis patak kikövezett medrének két partján épült borházak és pincék tulajdonosai közül ismét többen kínálták nedűiket a Zsólyomkai nyitott pincék elnevezésű program látogatóinak, amelyet a Kossuth Lajos Művelődési Központ szervezett meg a Zsólyomkai Egyesülettel karöltve.

Szamosvölgyi Péter, Sátoraljaújhely polgármestere beszédében kiemelte: 

találni sem lehetne kellemesebb helyet a Tokaj-hegyaljai, azon belül is az újhelyi borok kóstolására, mint a barátságos zsólyomkai pincesor. 

Egyben bejelentette: két olyan fejlesztést is tervez az önkormányzat, amely érinti a területet.

Fotó: Bódisz Attila

Egyrészt a Zsólyomka-völgyben a patakmedret teraszok és kisebb vízesések létrehozásával szeretnék pihenésre, kikapcsolódásra alkalmas hellyé tenni. Emellett a hagyomány szerint az aszúbor atyjaként emlegetett egykori református lelkipásztor, Szepsi Laczkó Máté borházát is újraépítenék valamilyen konstrukcióban – mondta. Mára az épület nyomai is teljesen eltűntek, egy festmény őrzi csupán az emlékét – tette hozzá.

Minden évszakban szép

Dr. Estók József nyugalmazott bv. dandártábornok, a Zsólymkai Egyesület elnöke arról beszélt, hogy a 27 pincét magába foglaló pincesor minden évszakban másik gyönyörű arcát mutatja a látogatóknak. Szót ejtett arról is, hogy a szüret vége felé már nyugodtan kijelenthető, hogy az idei egy kiváló évjárat lesz Tokaj-Hegyalján, azon belül Sátoraljaújhelyen is.

Szabó Gergely, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés alelnöke megdöbbentőnek nevezte a pincesor szépségét, igazin kincsként beszélt a pincefesztivál helyszínéről. Hozzátette: az újhelyi pincesor egy 

olyan hely, ahol az ember egyszerűen csak azt érzi, hogy jó Tokaj-hegyaljainak, Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyeinek és magyarnak lenni.

Fotó: Bódisz Attila

Dr. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő úgy fogalmazott: szimbolikus jelentősége van annak, hogy a zsólyomkai pincesoron 27 pince található, ugyanis a Tokaj Borvidéket is 27 település alkotja. Köszönetet mondott a szervezőknek, mivel meglátása szerint a rendezvény az évek alatt Tokaj-Hegyalja egyik fontos borászati eseményévé nőtte ki magát. Egyben a helyi borászok azt is bebizonyították, hogy a borvidék minden részén – így Újhelyben is – lehet kiváló borokat készíteni – fogalmazott a honatya.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában