Üdítő

2023.12.27. 12:20

Forralt bor a hideg téli napokra

Klasszikus, pikáns, gyógyító, gyümölcsös. Többek között ilyen is lehet a forralt bor.

Boon.hu

Forralt bor hideg napokra

A télidőszakban előkerülnek a forró italok. A forró csoki, a forró tea, a forralt bor. Utóbbi bor alapú, fűszeres meleg ital, melyet jellegzetesen ilyenkor hidegben készítenek el az emberek. Fehér és vörös nedűből egyaránt készítik cukorral, mézzel és egzotikus fűszerekkel is édesítik. 

Az eredete egészen az ókori rómaiakig nyúlik vissza, bár akkor még másnak hívták. Azért keverték össze a borokat mindenféle fűszerrel, hogy megelőzzék a megromlásukat, elecetesedésüket. Többek között ánizst, koriandert, gyömbért, kakukkfüvet és borsot adtak a nedűkhöz, majd ezt a keveréket felforralták. A középkorban úgy gondolták, hogy a fűszeres, forró ital segít elűzni a téli betegségeket. Az elmúlt évszázad alatt sokat változott a recept. Már vaníliát, fahéjt is tesznek hozzá, illetve bálok, ünnepségek, vásárok, fogadások legkedveltebb italává vált. 

Fajtái: 

- klasszikus 

- pikáns és gyógyító 

- gyümölcsös 

- aszalt gyümölcsös 

- „igazán” alkoholos 

Ezek mellett pedig van egy speciális fajtája a glögg, ezt az északi területek országaiban fogyasztják 

Fahéj, szegfűszeg, vörösbor 

Az elkészítésénél a nevével ellentétben a forralt bort nem szabad felforralni, csak lassú tűzön melegíteni. Ha meg akarjuk őrizni a bor és a fűszerek ízét, illatát, vagy a belekevert alkohol tartalmát erre kell odafigyelni. A legfontosabb azonban, hogy mindenképpen minőségi bort használjunk bármivel is bolondítjuk meg a forralt nedűt. 

Kutakodtunk és kerestünk néhány receptet, ha valakinek kedve támad forralt bort készíteni. 

Hozzávalók: 

3 dl víz 

6 ek cukor  

1 rúd fahéj  

6 szem szegfűszeg 

7.5 dl vörösbor 

3 db citromkarika 

3 db narancskarika 

Elkészítés:

A vizet egy fazékban felmelegítjük a cukorral, a fahéjjal és a szegfűszeggel kb. 5 perc alatt. Egy külön edényben a vörösbort is felmelegítjük, aztán ebbe beleszűrjük az előzőleg elkészített fűszeres szirupot. Végül citrom és narancskarikákat dobunk a forralt borhoz, 2-3 percig még főzzük, aztán elzárjuk alatta a gázt. (forrás: mindmegette.hu) 

Hozzávalók 4 adag 

375 ml száraz vörösbor (vagy száraz fehérbor) 

1.8 dl víz 

2 db fahéjrúd 

13 db szegfűszeg 

1 db csillagánizs 

4 ek cukor 

0.3 db citrom (2 szélesebb citromkarika) 

1 fél citromból nyert citromlé 

Elkészítés: 

A vizet, a cukrot és a fűszereket kis lábasba öntjük, és pár perc alatt összeforraljuk. Hozzáöntjük a bort, kevés citromlevet facsarunk bele, és addig hagyjuk a tűz felett, míg kellőképpen felmelegszik az ital, de forrpont előtt lezárjuk a lángot. Azon melegében elkortyolgatjuk. (forrás: nosalty.hu) 

Krampampuli - aszalt gyümölcsös forralt bor recept 

Hozzávalók: 

40 dkg aszalt gyümölcs vegyesen (szilva, barack, datolya, füge, mazsola, meggy, áfonya, fekete cseresznye) 

kb. 4 dl rum 

1.5 liter házi forralt bor (a recept pont 1,5 liter) 

1 liter natúr (ízesítetlen) fekete tea elkészítve 

ha édesebben szeretnéd, kevés cukor, vagy édesítőszer 

A krampampuli elkészítése: 

1. Az aszalt gyümölcsöket áztassuk be a rumba legalább 1 napra. 

2. Öntsük fel a frissen készített forralt borral (a receptet ITT találod hozzá), majd öntsük hozzá melegen a fekete teát is. (Az aszalt gyümölcsöktől és a forralt bor édességétől az ital alapból édes lesz, de ízlés szerint tovább édesíthetjük) 

3. Főzzük össze az első rottyanásig, és már fogyaszthatjuk is. :) Melegen és hidegen is kitűnő ital. 

Kicsit macerásabb, de így készül az eredeti változat: 

1. A rum egy részébe előáztatott aszalt gyümölcsöket tegyük egy tálba, aminek a tetejére fémrácsot, arra pedig egy fémszűrőt tegyünk 

2. Tegyünk a szűrőbe 10-15 db kocka cukrot. 

3. Locsoljuk meg a rummal, majd gyújtsuk meg. Az égő rumtól a cukor megolvad, és a gyümölcsre csepeg. 

4. Amikor a láng elaludt, öntsünk rá a forralt bort és az el nem olvadt cukrot. Majd öntsük hozzá a fekete teát. 

A bátrabbak a fekete teát el is hagyhatják, de hatása miatt felelősséget nem vállalunk 

5. Az aszalt gyümölcsöktől és a forralt bor édességétől, és a kockacukroktól az ital alapból édes lesz, de ízlés szerint tovább édesíthetjük. ( forrás: magosbolt.hu) 

Az igazán alkoholos forralt bor 

Hozzávalók: 

1 narancs 

1 citrom 

1,5 l vörös bor 

10 db szegfűszeg 

2 rúd fahéj 

1 rúd vanília 

8 db kardamom mag 

30 dkg cukor 

2,5 dl rum 

Elkészítés: 

A narancsot és a citromot megmossuk és vékony szeletekre vágjuk. Nagy lábasba öntjük a bort, beletesszük a fűszereket, a citromot, a narancsot, a cukrot és forráspontig hevítjük. A felforralt borhoz öntjük a rumot, majd flambírozzuk (azaz meggyújtjuk). Amikor a láng elaludt, azonnal szervírozzuk (a fűszereket és a gyümölcsöt nem tesszük a poharakba). ( forrás: lovaszvin.hu) 

A forralt bor igazi élvezetet nyújt a hideg napokon. Egészségünkre! De vigyázzunk a mértékre!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában