Tudta?

2024.03.04. 13:00

Szörnyű tragédia történt Ózdon

Tizenhárom dolgozó az életét vesztette, többen pedig megsérültek.

Marosréti Ervin

Ózdon történt az uszonyú tragédia

Fotó: ÉM

Egy olyan tragédiára emlékeztek Ózdon, amely mind a mai napig felfoghatatlan. 1990. március 3-án, tehát 34 évvel ezelőtt történt robbanás az Ózdi Kohászati Üzemek falai között, melynek következtében tizenhárom dolgozó az életét vesztette, többen pedig megsérültek.   

Az áldozatokra emlékeztek
Fotó: ME

  

Fiatal férfiak, családapák hagyták hátra a szeretteiket, a túlélők számára pedig a szörnyű nap feldolgozhatatlan. 

Hidrogénrobbanás volt 

Az Ózdi Kohászati Üzemek Folyamatos Acélművében az öntésre váró vasúti kocsin lévő üst, az erre a célra készített beton tartály felett állt. Ennek szerepe volt abban, hogyha az üst várakozás közben a benne lévő folyékony vastól kilyukadna, abba folyjon. Ez esetben így is történt, a tragédia azért következett be, mert a tartályban víz volt, ennek következtében hidrogén robbanás keletkezett. 

A környéken lévő dolgozók közül Lőkös György, Tugyi László, Tóth Tamás, Nyíri Péter, Németh Károly, Pomázi Lajos, Deme Barnabás, Oláh Antal, Serfőző Miklós, Barta Béla, Farkas István, Kormos Géza és Kokk György nem élte túl a robbanást.

A Gyári temetőben lévő emlékműnél a tragédia évfordulóján idén is csendes megemlékezést tartottak, előtt azonban egyházi képviselők könyörögtek az elhunytak lelki üdvéért. Ezután a helyi önkormányzat képviselői, politikai pártok, civil szervezetek, családtagok, egykori kollégák és gyári dolgozók is elhelyezték a megemlékezés virágait. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában