Az emlékezés gyertyái

2024.04.18. 16:48

„Emlékezzünk a holokausztra, hogy soha ne térjen vissza”

Április 16-án volt a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja.

Tóth-Szántai József polgármesterjelölt és Deutsch Miklós mécsest gyújtanak a holokauszt emléknapján Miskolcon.

Fotó: Vajda János

Deutsch Miklós, a Miskolci Zsidó Hitközség elnöke és Tóth-Szántai József, a Pont Mi Lokálpatrióták Egyesülete polgármesterjelöltje gyújtotta meg az emlékezés gyertyáit a Kazinczy utcai zsinagóga zsidó múzeumában a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja alkalmából.

gyertyagyujtas_001
Deutsch Miklós a Miskolci Zsidó Hitközség elnöke és Tóth-Szántai József polgármesterjelölt. Fotó: Vajda János

„Mi június 23-án tartjuk a a megemlékezést a Miskolci Zsidó Hitközség temetőjében az Avason - beszélt a részletekről a Miskolci Zsidó Hitközség elnöke. - Minden évben készülünk a mártír ünnepségre, de a jelenlegi, 80 éves évforduló kiemelkedik az eddigiek közül. A megemlékezés ezúttal egybeesik a pészahhal, az Egyiptomból való kivonulás zsidó ünnepével.”

A miskolci megemlékezésen a polgármester is jelen szokott lenni. Valószínűleg ezen a napon tiszteletét teszi az Avason a fővárosi Mazsihisz vezetősége is.

„Hét családtagom közül csak kettő jött vissza”

A miskolci holokauszt fájdalmasan érintette a miskolci zsidó közösséget.

Miskolc belső részének lakossága 1944 előtt 77 ezer fő volt, ennek 17,6 százaléka zsidó. Összesen 1700-1800 lélek jött vissza a holokauszt után. Deutsch Miklós, a Miskolci Zsidó Hitközség elnöke tragikusan élte meg ezt az időszakot:

„Édesanyámék heten voltak testvérek, ketten jöttek vissza. Az édesapám munkaszolgálatos volt. Édesanyámék Auschwitzban voltak. Az apai részről is kilencen voltak testvérek, és szintén ketten jöttek vissza. Odaveszett édesapámnak a két gyermeke, felesége. Én már a második házasságból születtem. Azért fájdalmas számomra, mert én például nem tudom, mi az, hogy nagyapa és nagymama, a holokauszt miatt nekünk nem voltak nagyszüleink.”

Mit üzen ez a nap a jelenlegi miskolci zsidó közösségnek?

Azt üzeni, hogy mindig és mindenkor emlékeznünk kell a holokausztra, hogy soha ne térjen vissza, ha többé nem lenne antiszemitizmus 

- beszélt a nap aktualitásáról Deutsch Miklós.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában