A világnapon

2024.04.22. 19:00

A föld napján az állatok védelme is fontos

Az állatvédő szerint annak a kóbor állatnak a legjobb, amelyik meg sem születik.

Nagy a felelősségünk irántuk, és nem csak a világnapokon.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Zivica Kerkez

A Föld Napja módot ad arra, hogy nemtetszésünknek adjunk hangot az állatok tartásával kapcsolatban. Kizsákmányolt gazdasági állatok, túlszaporított házi kedvencek, ez mind ott van a környezetünk terhei között, fogalmazott Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője.

Április a túlszaporítás hónapja

A Föld Napja kezdeményezés minden év áprilisában felhívja a figyelmünket a Föld természeti és környezeti megóvására. Seres Zoltán az állatok kapcsán a felelős állattartást tartja követendőnek. Nem nagy dolgokról van szó, fogalmazott, és nem is kerül a viselkedésforma sokkal több pénzbe. Legyen állatainknak megfelelő tartási helye, gondoskodjunk jólétükről - egészségükről, és szánjunk szabadidőt a róluk való megfelelő gondoskodásra. Az április a tavasz legnyüzsgőbb hónapja, házi kedvencek szaporodási időszaka. Sajnos Magyarországon sokkal több kutyát és cicát szaporítanak, mint amennyi felelős gazda van, így nagyon sok egyed sanyarú körülmények között születik és pusztul el. Az állatvédő szervezetek, állatmenhelyek nem tudnak felvenni annyi egyedet, mint amennyi örökbe fogadatlan marad, így a probléma mókuskerékként forog tovább. Van megelőzési lehetőség, mondja el portálunknak Seres Zoltán:

 a kutya és cica ivartalanítása, hogy ne szülessenek újabb felesleges szaporulatai a kedvenceknek. Az állatvédő egyesület évente 600 család szabadban tartott házi kedvence számára biztosít ivartalanításhoz támogatást, amit féléves turnusokban lehet igénybe venni.

 Az állatvédő jelmondata, hogy "annak a kóbor állatnak a legjobb, amelyik meg sem születik".
A Föld Napján a levegő tisztaság, a hulladéktermelés, a vizeink minősége, a természet élővilága, és sok más földet érintő dolog mellett a közvetlen környezetünkben lévő gazdasági és kedvencként tartott állatokkal foglalkozva azonnali eredményt érhetünk el. Együtt csodákra vagyunk képesek – hívja fel a figyelmet az egyesület.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában