Ülésezik a miskolci közgyűlés

2024.04.18. 12:54

Ötven milliárd közeléből indult, a végén 110 milliárd lett a tavalyi miskolci költségvetés főösszege

A Fidesz és a KDNP is támogatja a városvezetés által előterjesztett 2023. évi zárszámadási rendeletet.

Szaniszló Bálint

A önkormányzat költségvetésének a végrehajtásáról, éves gazdálkodásáról szóló zárszámadás készítésének kötelezettségét az önkormányzatok számára az államháztartásról szóló törvény írja elő, melynek rendelkezése szerint a költségvetés végrehajtásáról szóló zárszámadást úgy kell a közgyűlés elé terjeszteni, hogy a zárszámadási rendelet a költségvetési évet követő május végig megszülessen.

Egyensúly, takarékosság 

A törvénynek megfelelően előterjesztett zárszámadás kapcsán a miskolci közgyűlés ülésén Szilágyi Kornél, a polgármesteri hivatal gazdálkodási főosztály vezetője beszélt arról, hogy 2023-ban a költségvetési egyensúly fenntartása volt az egyik legfontosabb feladat. A takarékosság volt az elsődleges tényező az önkormányzat költségvetési tervének végrehajtásakor. 

Az energiaválság eleve nagy kihívás elé állította az önkormányzatot. Hat-nyolcsoros energiaárakkal kalkuláltak, szerencsére év közben javultak a viszonyok. Mindezeket megfejelte azonban a magas infláció. A miskolci költségvetési tervben eredetileg 47,5 milliárd forint bevétel szerepelt, a vége 110 milliárd forint lett. 
Szopkó Tibor alpolgármester szerint a városvezetés jól sáfárkodott a város pénzével. Nem egyszerűen működtette a várost, hanem fejlesztések is voltak. Kiemelte, hogy működik a Salkaházi Sára Program, működik a város közösségi közlekedése.

A Fidesz-KDNP segíti a polgármestert 

"A zárszámadást támogatja a Fidesz-KDNP, mert arra tettünk esküt, hogy a várost működőképesen tartjuk - jelezte Soós Attila, a pártszövetség vezérszónoka. Hozzátette: „Most szükség is van a jelenleg ellenzékben lévő Fidesz-KDNP támogatására, mert a városvezetés oldalán nincs egység. Nem jó érzés azt látni, hogy a "szomszédban" állandóan veszekedés van. Nem jó a közgyűlésben sem azt látni, hogy a Velünk a Város frakció soraiban állandó a civakodás, sorra az egyéni érdekek jönnek elő." 

Lenne pénz, ha...

"Minden korábbi riogatás ellenére az látszik, hogy folyamatosan nő az önkormányzat bevétele - mondta Soós Attila -, ami örvendetes. Látható, hogy folyamatosan van és nő a bevétele a városnak. Lehetne tehát mindenre pénz, de a civakodás rontja viszonyokat, megeszi a városvezetés energiáját. Ezért ajánlottunk partnerséget Veres Pál polgármesternek, azaz a város érdekében támogatjuk az előterjesztéseit."

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában