Program

2024.05.01. 10:00

Ingyen nézhet filmeket a magyar film napja alkalmából Miskolcon

Immár 6. éve minden évben április 30. a magyar film napja, ezen a napon ünnepeljük a magyar filmet és az alkotókat.

Az István, a király című film forgatásán

Forrás: Nemzeti Filmintézet

Az artmozik idén is ünnepi műsorral, rengeteg magyar filmmel készülnek a magyar film napjára, többek között a CINE-MIS Nonprofit Kft. által üzemeltetett Művészetek Háza Béke Art Mozitermében filmvetítésekkel emlékeznek meg erről az alkalomról. 

Szombaton és vasárnap egy-egy magyar filmet nézhetnek meg az érdeklődők ingyenesen.  2024. május 4-én Tóth Endre 1940-ben készült Semmelweis című klasszikusát, május 5-én pedig a Koltay Gábor által rendezett István, a király című 1984-es rockoperát láthatják az érdeklődők. 

Jelenet a Semmelweis című filmből, 1940-ből
Forrás: Nemzeti Filmintézet

Az előadásokra helyek foglalhatók a www.cinemis.hu honlapon, a mozi jegypénztárában telefonon (a 0646507573-as telefonszámon) vagy személyesen nyitvatartási időben, minden nap 15:30-20:30 között a Rákóczi utca 5. szám alatt.

A két vetített film

2024. május 4. 14:30 - Béke Art Moziterem 

Tóth Endre - Semmelweis magyar film, 77 perc, 1940 (12 éven aluliak számára nem ajánlott) 

Semmelweis Ignác a bécsi klinika tanársegédje kétségbeesetten látja, hogy a szülészeten a halálozási arányszám egyre emelkedik. Elhatározza, hogy megfejti ennek a titokzatos kórnak a titkát. Rádöbben, hogy a fertőzést maguk az orvosok terjesztik, hiszen a boncteremből jövet nem elégségesen fertőtlenítik a kezüket. Véletlenszerűen kipróbálja a klórmeszes kézmosást, amelyről bebizonyosodik, hogy hatástalanítja a hullamérget. Megkezdődik Semmelweis, az anyák megmentőjének küzdelme az áltudósok ellen, akik nem ismerik el a felfedezést.

2024. május 5. 14:30 - Béke Art Moziterem 

Koltay Gábor - István, a király magyar zenés film, 94 perc, 1984 

A rockopera főhősei az első magyar király, István, aki az országot a keresztény Európába integrálta, és a törzsi-nemzetségi kötelékekhez ragaszkodó, az ősi tradíciókat őrző-védelmező Koppány. Az országba Gizellával érkezett lovagokat és papokat Asztrik apát vezeti István és a kereszténység pártján, Laborc és Torda táltos pedig Koppány mellett sorakozik fel a békétlen magyar főurakkal együtt. Géza halála után Koppány ősi szokás szerint feleségül kéreti Saroltot és át akarja venni Géza örökét. Véres összeütközésre kerül sor, amelyben István seregei győznek. Bár Réka, Koppány kereszténnyé lett leánya méltón el akarja temettetni apját, Sarolt ragaszkodik az elrettentő példastatuáláshoz, így Koppányt felnégyelik. István magányosan vívódik a rá váró feladatok súlya alatt, de vállalja sorsát. Az 1000. év decemberének 25. napján királlyá koronázzák.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában