Történelem

2024.06.18. 21:13

Ágyúlövés és puskaropogás volt Szikszón

Történelmi délutánt rendeztek kedden a Rákócziak emlékezetére Szikszón a SZIA-SZIKSZÓ város- és közösségépítő program szervezésében.

Édes Richárd

Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

Játékos kvízek, kardvívás, ágyú- és puskalövés idézték fel a korszak történéseit. 

Szikszó fontos szerepet játszott a Rákócziak históriájában

„Tavaly ősszel a Thökölyek évfordulójára tartottunk Történelmi délutánt Szikszón. Akkor az eső ellenére több százan eljöttek a rendezvényre, és most, a tündöklően jó idő hatására még nagyobb volt az érdeklődés” - beszélt a rendezvényről dr. Piskóti István, a SZIA-SZIKSZÓ koordinátora. 

Rákóczi Zsigmond 1588-ban csatázott a törökkel Szikszón, és Rákóczi Ferenc is többször járt a városban. A Rákócziak tiszteletére rendezett ünnepség fegyverbemutatóval, íjászkodással, kardvívással emlékezett a nagy történelmi egyéniségekre. 

Dr. Piskóti István elmondta: a Rákócziak nevével fémjelzett korszak harcias időszakot jelentett Szikszó életében. Másrészt a Rákócziak ezer szállal kötődtek a térséghez, Borsihoz és Felsővadászhoz is. 

Visszatérés a Rákócziak korába

A rendezvényre érkezők felpróbálták a korszak jellegzetes öltözeteit, közelről tanulmányozták Rákócziék fegyvereit és muskétáit. 

Az íjászat, a vívás iránt érdeklődők ízelítőt kaptak az akkori harcászat fortélyaiból. A gyermekek betekintést nyertek a ruszin nép történetébe. A Recitatio együttes reneszánsz koncertje visszavitte a szikszóiakat a régi Rákócziak világába. A madarak kedvelői sem unatkoztak a Történelmi délutánon: közelebb kerültek a solymászat rejtelmeihez, testközelből találkozhattak sasokkal, héjákkal és sólymokkal. 

Történelmi kvízek és fegyverek tették élővé a rendezvényt

A történelmi háttérre fogékony vendégek Élő történelmi Abaúj kvízen tették próbára tudásukat. A rendezvényt emellett játékos online történelmi kvízek színesítették, amiket sokan a SZIA-SZIKSZÓ applikáción keresztül az okos telefonjukra is letöltöttek. 

Később átadták a Szikszó történetét megörökítő közösségi falfestményt, amely megmutatja a város jól ismert épületeit, legfontosabb történelmi évszámait. Majd az élő puska- és ágyúlövések megidézték a Rákóczi-korszak puskaporos hangulatát. Sötétedéskor, a rendezvény végén a tűzzsonglőrök megmutatták, milyen művészi élményt adnak a lángok.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában