Továbbtanulás

2024.06.27. 07:45

Eddig lehet módosítani az egyetemi felvételik sorrendjét

A szóbeli érettségik hamarosan hivatalosan is lezárulnak, többen már a bizonyítványukat is átvették. Összegyűjtöttük mire érdemes figyelnie egy leendő egyetemi hallgatónak.

Boon.hu

Fotó: Karnok Csaba

Az ügyintézési időszakban ütemezetten küldi ki az Oktatási Hivatal a különböző dokumentumhiányokról értesítő leveleket a jelentkezőknek – nemsokára az idén érettségiző jelentkezőkhöz is megérkezik a középiskolai bizonyítvány hiánypótlásáról szóló levél. Ennek kapcsán összegyűjtöttünk néhány gyakori kérdést és gyakorlati tudnivalót. 

A felvi.hu arra is emlékeztet, hogy a hiánypótlási felszólítás E-felvételiben történő közzétételéről e-mailben értesítik a jelentkezőket, de fontos, hogy magát a hiánypótlási végzést is elolvassák, ami az E-felvételi Hivatalos iratok menüpontjából tölthető le, ne csak az értesítő levelet.

Ekkor érdemes sorrendet módosítani 

Az ügyintézési időszak során amellett, hogy lehetőségetek van hiánypótlásra és az adatok módosítására, egyszeri alkalommal módosíthatják a jelentkezési sorrendet a felvételizők. Mivel azonban ezt követően már nem lesz lehetőség a jelentkezési sorrendek variálására, érdemes nagyon átgondolni, hogy mikor használják el ezt a lehetőséget a leendő egyetemisták. 

A szakemberek szerint érdemes csak akkor módosítani a sorrendet, ha az érettségi eredmények nem sikerültek úgy, ahogy az a hallgató szerette volna.

 Ilyenkor érdemesebb a kiválasztott helyet úgy kiválasztani, hogy biztos felvételt nyerjen a leendő hallgató. A Miskolci Egyetemre a felvi.hu alapján több ezren jelentkeztek, az előző évhez képest nagyjából ugyanannyian. 

Legnépszerűbben a mérnöki szakirányok illetve a jogászképzés, de a gazdasági és egészségügyi karokra is szép számmal jelentkeztek hallgatók. Az, hogy kit hova vettek fel, pár héten belül kiderül. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában