Forradalom

2024.06.15. 12:00

Visszatérnek az étlapokra a magyar ételek

Napjainkban rengeteg étteremben problémát okoz, hogy rendelés során az ember olyan idegen nevű ételekkel találkozik, amiket nehezen tud értelmezni. Ilyen a panna cotta, a quesadilla, a tapas, a burrata.

Édes Richárd

Nem mindegy, mit eszünk

Fotó: Getty Images

"Rengeteg étteremben járunk, amelyek magyar étteremként működnek, legyen az bisztró jellegű vagy hagyományos étterem. Gyakran tapasztalható, hogy ezek a vendéglátóhelyek meg akarnak felelni a trendeknek és olyan kifejezéseket használnak, amit egy szakember nyilván ismer. És használja is ezeket a technológiákat a konyhán.

Attractive woman is eating vegetable soup in a cafe.
Jót enni hatalmas élmény
Fotó: Getty Images

Azonban nem biztos, hogy a vendégeknek részletekbe menően tudnia kell, mi a flambírozás, a dinsztelés, a szuvidálás, amikor leülnek egy asztalhoz, és kinyitnak egy étlapot”-ismertette a mai gasztronómia egyik nagy dilemmáját Bajusz Gergely, a Népkerti Vigadó gasztronómiai tanácsadója, aki ezen az áldatlan állapoton szeretne változtatni az éttermi menüsor megújulásával. 

Lassan külön szótár kell az étlap értelmezéséhez

Máskor meg a különböző nemzetek idegen ételei okoznak zavart ételrendeléskor a menüsorban. 

A Népkerti Vigadó egy több mint 121 éves történelmi helyiség Miskolc belvárosában. A miskolci Népkertben 1902-ben az emberek már kávéztak és süteményeket fogyasztottak. Számos olyan mára elfeledett ételt is, amit isteni lenne újra felfedezni, és ismét behozni a magyar vendéglátásba. Mindezt egy olyan „biztonságos étlappal”, amely nem idegen szakkifejezésekkel teli, hanem közérthető ételekkel. Hiszen nem ettől lesz jó az étlap, hanem attól, hogy a vendég érti: rendelt egy ízletes gesztelyi mangalica karajt kemencében sütve, mindenféle sallang és fantázianév nélkül. 

Az emberek Bajusz Gergely szerint mindig keresik a magyaros ételeket, például egy klasszikus marhagulyást, ami 2017-ben olyan hungarikummá vált, mint a magyar pálinka. Mert a vendégek az ízekre, a végeredményre kíváncsiak. Arra, hogy az adott ételek mennyire felelnek meg az ízlésüknek. 

Magyaros ételeket és desszerteket keresnek a vendégek az étlapon

Kacsacombot és rántott húst más országokban is készítenek, a vadas pedig a német gasztronómiából érkezett. A brassói aprópecsenye azonban mindenképp a miénk, magyaroké. Mi ezt egy kicsit még különlegesebben gondoltuk újra a Népkertben. Nem aprópecsenyeként, hanem csirkemájjal készítjük a hús részét, így született a csirkemájas brassói. A bakonyi szűzpecsenye szintén minden ízében magyar étel.

A Népkerti Vigadó étlapján szerepel Búza téri savanyúság, amit a helyi piacról vesznek az ételekhez, és ezt előszeretettel választják a vendégek. Tradicionális magyar desszertek is szerepelnek a Népkerti Vigadó étlapján, ilyen a mákos guba és a túrógombóc. A gasztronómiai tanácsadó nagyon szereti az aranygaluskát is. A madártej és a Gundel-palacsinta időnként ugyancsak felbukkan az étlapon. Bajusz Gergely a klasszikus desszerteket szeretné továbbvinni a menüben. 

Ilyen lenne egy klasszikus magyaros menüsor

A hagyományos borsodi húsleves sem maradhat ki egy vendégvonzó magyaros étlapról, amit mi ebben a régióban töltelékkel készítünk. Amint Miskolctól eltávolodunk egy 50-100 kilométert, a húslevesben már nincs töltelék

-beszélt az ínycsiklandozó borsodi húslevesről Bajusz Gergely. 

Aztán ott van még az igazi magyar levesek között a külföldön is egyre ismertebb gulyásleves és a halászlé (amit nem mindenki szeret). Magyar vonatkozású főételként a gasztronómiai tanácsadó mindenképpen beletenne egy vadast. Például egy nyúlvadast burgonya gombóccal, amit kedvelnek a Népkerti Vigadó. A nyúlhús Magyarország egy nagyon komoly exporttermék, mert itthon nem nagyon fogyasztjuk a nyulat, pedig a legegészségesebb húsok közé tartozik. 

Desszertként Bajusz Gergely szerint eszményi lenne a magyaros menübe az aranygaluska, vagy egy jó Rákóczi túrós. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában