Időjárás

2024.06.20. 20:00

Idén nyáron (m)elegünk lesz!?

A nyári szabadságunk nagy kincs, és nem mindegy, hogy mikorra tartogatjuk. Bosszúságot okozhat, ha belföldre utazunk, és a vakáció alatt végig esik az eső, vagy tavaszi kabátba, beöltözve járkálhatunk, mert annyira hideg van. Mégis mikor érdemes kivenni a szabadnapokat, melyik nyári hónap erre a legideálisabb, mikor lesz a legmelegebb?

Galambos Eszter

Elképzelhető, hogy az idei lesz a legmelegebb nyarunk

Fotó: photokup

Erdődiné Molnár Zsófia meteorológust kérdeztük a témában, aki azt válaszolta, hogy éghajlatilag a január a leghidegebb, a július a legmelegebb hónap Magyarországon.

Ez általában minden évben így alakul, de az is igaz, hogy az augusztus sem sokkal marad el a júliustól, és előfordul olyan év is, amikor esetleg ez a hónap a melegebb. Egy ilyen előrejelzésnél arra is gondolni kell, hogy egy hónap nagyon hosszú időszak, így előfordulhatnak nagyon meleg és az átlagosnál hidegebb napok is. A vizsgálatnál azt is figyelembe kell venni, hogy a legmagasabb napállás június végén van, a nyári napforduló idején. A legrövidebb éjszaka is ilyenkor van. Augusztusban azonban az is megfigyelhető, hogy hiába van nagyon meleg napközben, hűvösebbek az éjszakák, mert a hosszuk is megnő. A csillagászati okok is közrejátszanak abban tehát, hogy a július a legmelegebb. Mert a napközbeni hőmérsékletet nézve az augusztus lenne a legmelegebb, de statisztikailag a július az, ha a középhőmérsékleteket vesszük, amiben az éjszakai értékek is benne vannak. Kisebb-nagyobb eltérések azonban évről évre lehetnek.

A szeptember is nyár lehet

A meteorológus hozzáteszi, az is jellemző mostanában, hogy a nyarak korábban kezdődnek és később érnek véget, a tél pedig később kezdődik és hamarabb ér véget. A tél időszaka tehát rövidült, a nyár pedig hosszabb lett. Ez a jelenség összefügg a globális felmelegedéssel, megfigyelhető, hogy alapból minden hónapunk melegszik, ennek következtében a szeptemberek is egyre melegebbek. Sokszor előfordul tehát, hogy középhőmérsékletét tekintve a szeptember is a nyári hónapok sorába illik.

Idén februárban „március” volt

A meteorológus érdekességképpen elmondta, hogy az idei február a hetedik legmelegebb március volt. Ez azt jelenti, hogy ha a márciusok között indulna a versenyben, akkor a hetedik helyen végzett volna, a februárok között kivívta volna az első helyet. Mivel 1901 óta vizsgálják az adatokat a szakemberek, 123 év távlatában beszélünk ezekről a rekordokról. Az idei 2023-2024-es tél és tavasz szintén a legmelegebb lett az eddigiek sorában.

Ez lesz a legmelegebb nyár?

Erdődiné Molnár Zsófia hozzáteszi, hogy elképzelhető, az idei nyarunk is bevonul a legmelegebbek közé. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy az abszolút hőmérsékleti maximum érték rekordja is meg fog dőlni, ami 2007. július 20-án mérték Kiskunhalason: 41,9 fok volt. A tendenciákat figyelembe véve azonban az sem kizárt, hogy az idei lesz az elmúlt 123 év legmelegebb nyara.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában