Anno

2024.06.28. 12:58

Így fürödtünk évtizedekkel ezelőtt Miskolcon (fotók)

Hatvan, vagy éppen kilencven évvel ezelőtt is a strandon kerestek hűsölést az emberek Miskolcon.

Boon.hu

Miskolctapolca (Görömbölytapolca), Strandfürdő, 1936

Forrás: Fortepan

Berobbant a nyár, a nagy kánikula, az ember legszívesebben csak a vízben áztatná magát egész nap, ha tehetné. Arról, hogy mindezt hol és milyen árak mellett tehetjük meg, már írtunk a napokban. Ahogy arról is beszámoltunk, hogy ha valaki a szabadvízi fürdést részesíti előnyben, akkor a vízminőség vizsgálatok alapján ezt hol teheti meg. 

A miskolciak és a vármegyében élők évtizedekkel ezelőtt is keresték a strandok adta hűsölést, és erre meg is volt a lehetőségük a villanytelepi, a miskolctapolcai, a diósgyőri strandokon, sőt, ahogy arról szintén írtunk a közelmúltban, a Hámori tavon is, ugyanis a múlt század harmincas éveiben ott is volt strand.

Hámori-tó, háttérben a Palotaszálló 1930-ban
Forrás: Fortepan / Magyar Földrajzi Múzeum / Erdélyi Mór cége

Persze a legnagyobb kedvelésnek már akkor is a miskolctapolcai strand örvendett, a harmincas és a negyvenes években is imádták a strandolók. 

Miskolctapolca (Görömbölytapolca) strandfürdő, 1931
Forrás: Fortepan / Barbjerik Ferenc 

Sokan emlegetik a mai napig is a Diósgyőri Strandot (várfürdőt), amely sajnos már régóta nem üzemel. A hideg vizes fürdőről többször is írtunk az elmúlt években is, hiszen időnként napirendre kerül az ügye, de egyre kisebb a valószínűsége, hogy fog még ott valamikor strand üzemelni. 

A strand, háttérben a vár, 1950
Forrás: Fortepan / Gyöngyi 

A villanytelepi, később Augusztus 20, majd Selyemréti Strandfürdő is kedvelt lett már a múlt évszázad közepén, onnan egy 1961-es felvétel a legrégebbi, amelyet a Fortepan felületén találtunk. 

Bajcsy-Zsilinszky út, Augusztus 20. (később Selyemréti) Strandfürdő, 1961
Forrás: Fortepan / Morvay Kinga 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában