Anno... és most

2024.06.23. 14:00

Volt egy szépséges rózsakert Miskolcon. Mi lett a sorsa?

A miskolci Gül Babánál címmel írt az Észak-Magyarország egy különlegességről, Kovács Miklós rózsakertjéről. A cikk negyven éve jelent meg. Utánajártunk, mi lett a kerttel.

Rózsakertben

Forrás: Shutterstock

Fotó: Al More

„E héten „kibontotta” idei első színpompáját a miskolci Gül Baba, dr. Kovács Miklós nyugdíjas jogász, aktív kertműves kőporosi rozáliumának mind az ezer rózsafajtája. A teák és a teahibridek, a polyanthák és floribundák, a mini- és parkrózsák, nem is beszélve a faterebélyű futókról. Két hétig tündérkert a városnak ez a szöglete, idegnyugtató zöld ispotály, léleknemesítő szanatórium, illatokban tobzódó drogéria" – számolt be a látványról 1964. június 23-án, éppen negyven éve az Észak-Magyarország. 

Az újságíró így próbálta meg érzékeltetni az elé táruló látványt: 

A számra az ámulat ver lakatot, szememet a bőség zavara béklyózza. Ez itt a narancspiros Igor herceg mámorítóan tárulkozik, a Kölner Karnevál diszkrét lila ruhájában, egyszerűségében is bálkirálynő, s a White Christmas, a fehér karácsony olyan tiszta fehér, mint az első frissen lehullott hó. Óriási húspiros, lilás árnyalatú virágával az Izabel d’Oris király módjára uralkodó, s a nekem talán legszebb Iszkra, a gerániumpiros Iszkra, mely mindjárt a bejáratnál rabul ejt mindenkit, millió színes sziromlevelével. 


A cikkből kiderült az is, hogy 1967 előtt ugyanazon a helyen, ahol az ezerfajta rózsa illatozott, szeméttelep, elhagyatott, bozótos húzódott. 1967-ben indult meg a tájátalakító nagy munka, melynek eredményeképp a leggondozatlanabb vadonból földi paradicsom született. 

Ez lett a rózsakert sorsa

Később (ezt már mi fűzzük hozzá negyven év múltán) egy 2011-ben megjelent cikket találtunk a Kőporos utcában lévő rózsakertről, akkor már helyi védelem alatt állt. A Szabad földben megjelent cikk szerint 900 fajtát és 1200 tövet tartottak akkor nyilván. a  772 négyzetméteren. Kovács Miklós már nem élt, az örökösök, unokahúga és annak fia gondozták a kertet, amely látogatható volt a rózsavirágzás idején.  Felhívtuk a mellékelt telefonszámot, ami kicsörgött,  Fülöp Péter, az unokaöccs vette fel. Mint mondta, ma már nem látogatható a rózsakert. Egyik fele később az önkormányzaté lett, a másik fele az övéké, magáncélra használják. Kérdeztük, szokták-e még keresni olyanok, akik érdeklődnek a rózsák iránt, de azt mondta, nem.

Szunyogh Lászlótól, Miskolc főépítészéről megtudtuk, az évtizedek alatt az önkormányzat végül nem tudta fenntartani a kert rájuk eső részét, ezért épp a napokban dönt a miskolci közgyűlés arról, hogy levegyék a helyi védelmet a hajdanvolt rózsakertről. A témára még visszatérünk.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában