Lejárt a határidő

2024.06.22. 11:30

Mikor lesz a miskolci színháznak új igazgatója?

Péntekig lehetett benyújtani a pályázatot a miskolci színház vezetői posztjára, a jelenlegi igazgató, Béres Attila már benyújtotta pályázatát. Mikor és ki dönt? Ennek jártunk utána.

Hajdu Mariann

A miskolci teátrum épülete

Három hete már, hogy benyújtotta a pályázatát Béres Attila, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatója - mondta kérdésünkre portálunknak. "Örömömre szolgált, hogy amikor a benyújtás előtt felolvastam a társulat előtt, megtapsolták" – fogalmazott. 

Arról már korábban írtunk, hogy megszűnik a színház ügyvezetőjének megbízatása 2025. január 31-én, és arról is, hogy a jelenlegi igazgató újraindul a posztért. A pályázati kiírás május 9-én jelent meg a Kulturális és Innovációs Minisztérium honlapján, a benyújtási határidő június 21-e, azaz tegnap, pénteken volt.

Három dolgot emelt ki pályázatában

Béres Attila 2015 júniusa óta vezeti a teátrumot, azóta számtalan sikeres előadást vitt színre a színház, köztük több díjnyertes produkciót. 

Az igazgatótól megtudtuk, három dolgot emelt ki pályázatában, szerinte ezek a pillérek a legfontosabbak. Egyrészt az, hogy a Miskolci Nemzeti Színház teljes értékű tagja lett vezetése alatt az Európai Színházi Uniónak, mégpedig Magyarországról egyedüliként, ez egy olyan elismerés, amire a 90-es évek óta nem volt példa hazánkban. 

"Ez egy szakmai elismerés, amit biztosan nem kaptunk volna meg, ha nem értékteremtő a munka, ami itt folyik" – fogalmazott. Másodikként azt emelte ki, ami már eddig is jellemezte a színház műsorpolitikáját, a sokszínűséget, azt, hogy minél szélesebb spektrumban szeretnék megszólaltatni az embereket.

"A miskolci színház a legerősebb ma Magyarországon"

A harmadik pillér egyedi, az iskolákkal való kapcsolatunk, ami szerinte országosan ismert és elismert. A vármegye iskoláinak kétharmadával szoros a kapcsolatunk, hiszen beavató előadásokat, utólagos feldolgozó-, valamint tantermi előadásokat szervezünk számukra. Ez azért fontos, mert a fiatalok lehetnek a jövő színházba járó nemzedéke, ez az az út, amivel színházszeretőkké, színházba járókká lehet nevelni őket.

Béres Attila elmondta, ő úgy gondolja (ez valójában a negyedik pillér), hogy a színház társulata is önmagáért beszél.

Minden szakmai fórumon elhangzik az elismerés, hogy a miskolci színház jelenleg a legerősebb Magyarországon.

A társulat önmagában bízik

Kérdeztük, tud-e arról, hogy esetleg más is pályázott volna rajta kívül a posztra. Mint válaszolta, semmit nem tud, és a döntés folyamatban sem vesz semmilyen formában részt.

Én arra gondolok, hogy közel tíz éve vezetem a színházat, bízom benne, hogy az elért eredmény, a szakmai munka ereje mindennél erősebb, és ez esik latba a döntésnél. Ez öt ember közös eredménye, hiszen a színházat öten, egy művészeti tanács vezeti, és ugyanúgy tervezzük folytatni a munkát, ahogy elkezdtük. A társulat önmagában bízik

 – jegyezte meg az igazgató.

beres-attila-szinhazigazgato2
Béres Attila, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatója. Ugyanúgy tervezi folytatni a munkát az öttagú művészeti tanáccsal, ahogy elkezdte
Fotó: BT

Még nem tudni, hányan pályáztak

A pályázat benyújtásának határidejének napján, azaz pénteken érdeklődtünk a  miskolci önkormányzatnál, hogy hány pályázat érkezett be a posztra. A városháza sajtóosztálya türelmünket kérte, mint mondták, várjunk pár napot, hiszen a kiírás szerint pénteken még postára lehetett adni a pályázati anyagot, ahhoz pedig kell pár nap, hogy megérkezzen.

Az igazgatóválasztás további menetrendjéről is érdeklődtünk a városházán. Megtudtuk, a beérkezett pályázatokról egy szakmai bizottság dönt, amelynek tagjai között vannak a minisztérium és a fenntartó önkormányzat képviselői ugyanúgy, mint a színház delegált képviselői, és egy, az előadó-művészeti szervezet legnagyobb létszámú szakszervezetének tagja. A szakmai bizottságnak a benyújtási határidőt követő 30 napon belül kell döntenie. A pályázatok véleményezése a pályázók személyes meghallgatását követően egyenként történik majd úgy, hogy a bizottság tagjainak szavaznia kell és megfogalmazni az összegző véleményüket. A szabályok szerint egyébként a bizottság több pályázatot is támogathat.

A város közgyűlése dönt majd - harminc nap után 

A pályázatokat ezek után a szakmai bizottság véleményének ismeretében Miskolc önkormányzata közgyűlésének köznevelési, kulturális, turisztikai és sport bizottsága ülésén véleményezik. Következő lépésként a színházigazgató személyéről mindkét bizottság véleményét is mérlegelve a miskolci közgyűlés a soron következő ülésén dönt.

Kérdeztük a városháza sajtóosztályát, hogy vajon mikor születhet meg a döntés: októberig még a mostani, vagy október után a már új, a június elejei önkormányzati választáson megválasztott új összetételű közgyűlés dönt-e, de erre a kérdésünkre nem kaptunk konkrét választ. 

Az tény, hogy a miniszter személye is változott a pályázat kiírása óta, kérdéses, hogy ez befolyásolja-e a döntést. Az is tény, hogy a pályázat beadását követő 30 nap július végén lejár, de kérdés, mikor ülésezik legközelebb a miskolci közgyűlés a nyári szünetet követően. Szeptemberben? Vagy már csak októberben? Erre még nincs válasz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában