Gondot okoz

2024.06.24. 20:00

Nagyon sok a csőtörés Miskolcon - fotókkal

Az autósokat egyre jobban bosszantja a helyzet. A csőtörés miatt kialakult útakadályok gyakran balesetveszélyes helyzetet teremthetnek.

Ujlaki Attila

A Sütő János utcán hetek óta várják az úttest rekonstrukcióját

Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

A nyári időszakban a csőtörések száma is megnövekszik. Szakértők szerint ennek az oka oda vezethető vissza, hogy a föld a melegebb időben szárazabb, így könnyebben is mozog. Mivel a földben található vízvezeték rendszerek elöregedettek a legkisebb földmozgásra is a csövek törnek. 

Bosszankodnak a csőtörés miatt

Portálunknak több miskolci lakos is beszámolt a helyzetéről. Egy Sütő János utcán élő férfi arra panaszkodott, hogy a feltörés miatt a kereszteződésben többször majdnem egymásnak mentek az autók.

 „Volt olyan, hogy alig tudtam kikerülni autóval a szembe érkezőt, mert ő közben kikanyarodott az akadály pedig majdnem a fél sávot elfoglalja” – panaszolta. Azt is elmondta, hogy már hetek óta így „áll” az útakadály. 

Elöregedett vízhálózatok

Korábban írtunk róla, hogy Magyarországon nem cserélik ütemezetten a víziközmű-hálózat csöveit, az elöregedett, akár 100 éves csövekhez a legtöbbször akkor nyúlnak, ha csőtörés akadályozza a vízszolgáltatást. Minimum évi 100 milliárd forintos ráfordítást igényelne a rendszer, összességében pedig 1500 milliárd forintba kerülne az elavult hálózat cseréje. Erre azért is lenne szükség, hogy ne legyen annyi vízveszteség – olvasható az infostart.hu-n.

Rekonstrukcióra érettek 

Kerestük a csőtörésekkel kapcsolatban a MIVÍZ Kft-t. Arra voltunk kíváncsiak, hogy mennyi időbe telik egy-egy csőtörés teljeskörű javítása, illetve arra is rákérdeztünk, hogy mit tehet egy állampolgár, ha közterületi csőtörést tapasztal. Azt írták, hogy a szabadság miatt a megkeresésünket annak lejárta utána fogják olvasni. 

Korábban azt írták a nyári csőtörések kapcsán, hogy Miskolc városi vízellátó rendszer több, időben jól elhatárolható lépcsőben alakult ki, emiatt a közüzemi vízhálózat mind kor, mind csőanyag szempontjából eléggé heterogén. A különböző időszakokban épült hálózati szakaszok egymástól eltérő anyagválasztással, építéskori technológiai fegyelemmel és kötéstechnikával épültek meg. A mintegy 655 kilométer hosszú Miskolc városi ivóvízhálózat jelentős része mára már rekonstrukcióra érett. 

Arra is kitértek, hogy A Mivíz Kft. alkalmaz nyílt árkos (azaz munkaárok ásásával járó – a szerk.), csőcserés, csőbélelést szorosan illeszkedő bélelőcsővel és a régi cső szétroppantásával járó, csőbehúzásos rekonstrukciót is. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában