Avatás

2024.06.27. 21:41

Önként vállalt sorsközösséget zsidó társaival Roth Anni (fotók, videó)

Roth Anni zsidó származású fotográfus, a Miskolci Keresztyén Testvérgyülekezet miskolci keresztyén kisegyház egyik alapító tagja tiszteletére avattak emléktáblát csütörtök délután. Az emléktábla-avatásra a fotográfus deportálásának 80.évfordulója alkalmából került sor.

Gárdonyi Edina

Roth Ani emléktáblájának leleplezése

Fotó: Vajda János

A Miskolci Keresztyén Testvérgyülekezet az 1930-as évektől működik Miskolcon. Roth Anni Városház tér 7. szám alatti műtermében, majd később – egészen 1990-ig – az abból kialakított imateremben tartotta a közösség az összejöveteleit. 

Annak ellenére, hogy rendelkezett menlevéllel – mivel áttért a keresztény hitre – nem élt azzal, hanem önként és tudatosan vállalta a sorsközösséget zsidó társaival, így 1944 júniusában, 44 éves korában Miskolcról Auschwitzba deportálták, ahonnan nem tért vissza.

Bátorságot meríthetünk az életéből

Madarász Tamás, a gyülekezet egyik vezetője köszöntötte a résztvevőket, akik között ott volt Markovics Zsolt főrabbi, Deutsch Miklós, a Miskolci Zsidó Hitközség elnöke, Roger Brind az Egyesült Királyságból, aki a gyülekezetet a hetvenes évektől kíséri figyelemmel, Szendi Attila, a Miskolci Egyetemi Könyvtár, Levéltár, és Múzeum igazgatója, Miskolc város vezetői, egyházi és intézményvezetők, valamint a gyülekezet tagjai.

Madarász Tamás elmondta, hogy az emléktáblának három célja van: tiszteleg a közösség alapító mártírja előtt, Roth Anni hírének és bátorságának történet elevenen tartani és bátorságot nyerni az életéből, közösen megvallani a hitet, amit ő is vallott.

Példát mutatott hitből, emberségből és elkötelezettségből

Veres Pál polgármester köszöntő beszédében elmondta, hogy nem csak a gyülekezet, hanem Miskolc számára is fontos, hogy egy ilyen ember, mint Roth Anni emlékét ápoljuk. Az ő élete, túl az egyéni tragédián, szimbolizálja mindazt, amit a huszadik század első felében át kellett élni az emberiségnek. Bár a fotográfus nem Miskolcon született, de itt talált otthonra és így vált miskolcivá. 

Olyan ember volt, aki képes közösséget építeni és egy város igazi ereje a közösségben jelenik meg. Megköszönte, de nem fogadta el a menlevelet tudva, hogy mit vállal ezzel. Így vált vértanúvá és mutatott példát emberségből, hitből és elkötelezettségből. Ezek az értékek tartják és viszik előre Miskolcot – zárta szavait a polgármester.

A köszöntők és énekek után egy rövid kisfilmet vetítettek Roth Anni életéről, majd leleplezték az emléktáblát.

Ezt jelenti egy fiatalnak Roth Anni önfeláldozása

Czinke Fruzsina már bár még csak 23 éves, már közel tíz éve a gyülekezet tagja. A kérdésre, hogy egy fiatalnak 2024-ben mit jelent az a fajta önfeláldozás, amit Roth Anni képvisel, ezt válaszolta:

– Ilyen önfeláldozás és a szeretet ilyen mértékű képviselete, már ritkaság, sőt, talán nincs is. Az, hogy valaki feláldozza az életét is, hogy a testvéreivel legyen, ez olyan dolog, amiről példát lehet venni. Ha csak egy kicsit is átgondoljuk ezt, és változtatunk, hogy másokra fókuszálunk magunk helyett, akkor már nem volt hiába az ő mártírsága.

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon.  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában