Meghosszabbították a hőségriasztást

2024.07.12. 14:07

A túlélésre játszanak – szabadtéri munkavégzés közel negyven fokban (képekkel)

Vannak olyan szakmák, ahol a harmadfokú hőségriadó ellenére nem szakítható meg a kültéri munkavégzés. Megkérdeztük az érintetteket, hogyan viselik a hőséget. Egy munkavédelmi szakember pedig elmondta, mire kell odafigyelni a forró napokon.

Gárdonyi Edina

Építőmunkások védőitallal

Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

Kézbesítők, építőipari dolgozók, karbantartók, a végtelenségig lehet sorolni azokat a szakmákat, ahol a dolgozók nem tudják klimatizált, vagy legalább árnyékos helyen végezni a munkájukat.

A túlélésre játszottam

A postások dolga nem egyszerű, hiszen nehéz táskát cipelve kell dolgozniuk az időjárási körülményektől függetlenül. Egy volt postással beszélgettünk, aki Miskolc külterületén dolgozott kilenc éven keresztül:

Kaptunk védőitalt, de 13-15 kilós táska mellett nem volt életszerű, hogy másfél liter vizet pluszban cipeljek. Minden kézbesítő törekszik arra, hogy minél kevesebb súlyt vigyen magával, főleg abban az esetben, ha olyan dombos, meredek részen dolgozik, mint az én körzetem volt. Problémát okoz, ha külvárosi részen dolgozik valaki. Ezeken a területeken nincs lehetőség időnként megállni olyan helyen, ahol tud venni magának folyadékot, és egy kicsit lehűlhet klimatizált helyen. Tudok olyan körzetről, ahol egyetlen kisbolt sem működik

 – mesélte.

Arra a kérdésre, hogy előfordult-e, hogy megkínálták egy pohár vízzel, azt válaszolta, hogy ez akkor jellemző, ha valaki már régóta dolgozik postásként egy adott körzetben, és ismerik. Egy helyettes postást, akit nem ismernek, nem hívják be, kínálják meg, bizalmatlanok az emberek.

Amikor negyven fokban írtam az értesítőt és a homlokomról az izzadtság csöpögött a papírra, a túlélésre játszottam

 – mondta el az extrém hőségben végzett munkával kapcsolatban.

Van, akit a hideg zavar jobban

Nyolc ingatlan karbantartója hat éve Csiki Sándor Gergely. Tizenegy óra magasságában, bár árnyékban, de bőven harminc fok feletti hőmérsékletben éppen egy csatornafedelet hegesztett, mikor megszólítottuk.

Mikor nagyon meleg van, olyan munkákat végzek, ami bent van, vagy árnyékban. A munkavédelmi előírásokat betartja a munkáltató, most is a portásfülkében van a négy üveg védőital. Én jobban bírom a meleget, mint a hideget 

– nyilatkozta azzal kapcsolatban, hogy milyen érzés harmadfokú hőségriasztás idején kültéren dolgozni. 

A munkáltatók kötelességei

A munkáltatóknak figyelemmel kell kísérniük a hőmérsékleti változásokat különösen a szabadban munkát végző munkavállalók esetében

 – mondta el portálunk számára Csont-Dojcsák Laura munkavédelmi szakember. Hozzátette, hogy a nyári melegben, különösen hőségriadó esetén – amennyiben megoldható – munkaszervezésbeni intézkedésekkel célszerű kiküszöbölni az UV sugárzás és a hőség miatt különösen veszélyeztetett időszakban történő munkavégzésből eredő egészségügyi ártalmakat.

Megkérdeztük, hogy amennyiben nem megoldható a kültéren való munkavégzés átszervezése a veszélyeztetett időszakban, mire kell odafigyelnie a munkáltatónak.

  • Érdemes a munkavállalók figyelmét felhívni a melegben végzett munka veszélyeire, illetve annak kóros hatásai elkerülésére vonatkozó intézkedések betartására, valamint a napszúrás, hősokk, hőguta, napégés tüneteinek felismerésére.
  • Igény szerint, de legalább félóránként védőitalt kell biztosítani a munkavállalók részére. A folyadékveszteséget általában 14–16 °C hőmérsékletű ivóvízzel kell pótolni. 
  • A munkaruházatnak igazodni kell a hőmérsékleti viszonyokhoz: legyen jól szellőző, megfelelő nedvszívó képességgel rendelkezzen, illetve biztosítson védelmet a nap káros hatásaival szemben. A fej és a szemek védelme különösen fontos a tűző nappal, valamint az UV sugárzással szemben.
  • Amennyiben megoldható, fontos a munkavégzés helyének árnyékolása, vagy a munkavégzés helyének közvetlen közelében árnyékot adó pihenőhely kialakítása.
  • Pihenőidő vonatkozásában is vannak speciális előírások bizonyos hőmérséklet felett, mely értelmében a munkaidő részeként óránként legalább 5, legfeljebb 10 perces pihenőidőt kell biztosítani.

Van, aki nem, vagy korlátozottan végezhet munkát extrém hőségben

Nagyon fontosnak tartom megjegyezni, hogy a sérülékeny csoportba tartozó munkavállalók – fiatalok, nők, várandós, nemrég szült, anyatejet adó szoptató édesanyák, idősödő vagy megváltozott munkaképességű munkavállalók – számára magas hőmérsékleti kitettségben végzett fizikai munka korlátozottan lehetséges, illetve tiltott a jogszabályok által meghatározott esetekben és mértékben a munkavállaló életkorára, nemére, egészségügyi állapotára és a munka jellegére való tekintettel

 – zárta szavait a munkavédelmi szakember.

Portálunk megkereste a Miskolci Városgazdát is azokkal a kérdésekkel, hogy a rendkívüli melegre való tekintettel van-e bármilyen változás a városgazda dolgozóinak munkarendjében, illetve a nem sürgős munkákat elhalasztják-e. Kérdéseinkre a következő választ kaptuk: „A Városgazda a hőségriadó esetén is betartja az erre vonatkozó munkavédelmi szabályzatokat, melyeket minden esetben alkalmazni kell III. fokú hőségriadó elrendelése esetén – legyen szó akár a munkaszervezés területéről is - így biztosítva a munkavállalók egészségét a tartós melegben is.”

Meghosszabbították a harmadfokú hőségriasztást

A következő héten sem lesz könnyebb dolga a szabad téren dolgozóknak. Marad a hőség és a harmadfokú hőségriasztás. A HungaroMet előrejelzési adatait figyelembe véve az országos tisztifőorvos az ország egész területére vonatkozóan meghosszabbította a harmadfokú hőségriasztást július 18. csütörtök 24 óráig meghosszabbította.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában