Most hogyan lesz?

2024.07.12. 11:36

Teljes a káosz a debreceni repülőtér lezárása körül

A nagy hőség miatt csütörtök estétől lezárták a cívis város repülőterét, mert hibát találtak a kifutópályán a nagy forróságban.

Édes Richárd

Újra használható a debreceni repülőtér

Fotó: MW

Bezárt a debreceni repülőtér. A váratlan probléma a nyaralásra készülők tömegét érinti, mert ezzel megkérdőjeleződött, honnan tudnak elindulni a repülőgépek Debrecen helyett. 

 

Mi okozta a lezárást?

A csütörtöki napon a 18 órakor végzett futópálya-ellenőrzés során a reptér kollégái olyan hibát észleltek annak felületén – a tartósan fennálló magas hőmérséklet miatt –, melynek következtében, a legmagasabb szintű repülésbiztonsági előírásokat szem előtt tartva, a hiba kijavításáig a Debrecen Nemzetközi Repülőtér ideiglenes bezárása mellett kellett dönteni”

– tájékoztatott közleményben a debreceni repülőteret üzemeltető Debrecen International Airport Kft. 

A dehir.hu szerint a hiba kijavítása – időjárási körülmények függvényében – legalább egy hetet is igénybe vehet. 

Próbáltuk elérni telefonon a Debreceni Nemzetközi Repülőteret, de nem sikerült őket elérni: folyamatosan foglalt a vonal.

A légitársaságoknak és az utazási irodáknak kell megoldást találniuk

Több miskolci utazási társaságot is megkérdeztünk, de érdemi választ nem kaptunk arra a kérdésre, milyen repülőterekre ütemezhetik át a debreceni lezárás miatt kieső légi forgalmat. A legtöbben azt válaszolták: ők csak egy közleményt kaptak a bezárással kapcsolatban, és annyira új ez a nehézség, hogy jelenleg még semmit sem tudnak a megoldásáról. 

„Ez különösen kellemetlen a csúcsszezon kellős közepén. Ilyen váratlan helyzetben az érintett légitársaságoknak és utazási irodáknak kell SOS-megoldást találni”- mondta Kiss Róbert Richard turisztikai szakújságíró.

 Mivel a repülőtereknek a légitársaságokkal van kapcsolata, feléjük vannak kötelezettségei. Ilyenkor nekik, illetve az utazási társaságoknak kell alternatív javaslatokat tennie azt illetően, honnan induljanak a repülőgépek. 

Honnan indulnak a repülőgépek?

A legvalószínűbb persze az, hogy a járatok Debrecen helyett Ferihegyről indulnak majd, nem pedig Kassáról

 - vázolta a várható forgatókönyvek egyikét a turisztikai szakújságíró, mivel a szlovák város neve is felmerült a találgatások során. - A pesti repülőtérrel viszont az a baj, hogy már eleve rendkívül zsúfolt, rengeteg gép indul innen a világ számos országába. A szakértőknek meg kell vizsgálni a megoldásokat, hogy Ferihegy mellett még milyen repülőtereket lehet bevonni a helyzet kezelésébe.”

Kiss Róbert Richard arra kéri az utazásra készülőket, hogy minél hamarabb lépjenek kapcsolatba a légitársaságukkal és az utazási irodájukkal, mert ők szolgálhatnak információval arról, Debrecen helyett honnan indul a repülőgépük. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában