Határidő

2024.07.16. 20:00

Ma éjfélig lehet módosítani az egyetemi felvételi sorrendjét

Fontos tudnivaló, hogy csak a jelentkezéskor megadott egyetemi vagy főiskolai szakok sorrendjén lehet változtatni, nem lehet újabb elemet hozzáadni.

Ujlaki Attila

Új elemeket is be lehet írni, de kötötten

Fotó: Bencsik Ádám

Idén mintegy 120 ezren jelentkeztek valamilyen felsőoktatási intézménybe Magyarországon

 – derült ki a felvi.hu összesítéséből. A leendő egyetemisták az e-felvételi rendszerben a hiányzó dokumentumokat július 10-ig pótolhatták. Az egyetemi felvételi minden évben fiatalok ezreinek életében jelentős mérföldkő, hiszen nem csupán a következő évek tanulmányait határozza meg, hanem sok esetben a jövőbeli karrierútjukat is kijelöli. Az elmúlt évek tapasztalatai és a munkaerőpiaci trendek egyaránt azt mutatják, hogy a felsőoktatásba való bejutás fontossága Magyarországon töretlen.

Ma éjfélig lehet módosítani a sorrendet

A sorrendmódosítás határidejét meghosszabbították, így a jelentkezők július 16-ig – a felvételi időszakában egyetlen alkalommal – változtathatnak a megjelölt intézmények sorrendjén.

Nagy Anna idén érettségizett és elmondta a boon.hu-nak, hogy nem változtatott a sorrenden.

Mivel már minden eredményt tudunk és a pontszámomat is, így biztos vagyok abban, hogy felvételt nyerek az általam első helyen megjelölt szakra

 – mondta. Arra is rámutatott: tavaly 50 ponttal kevesebb is elég volt az általa kiszemelt gazdasági irányú képzésre.

A legfrissebb kutatások alapján egyébként a munkaerőpiac dinamikus változásai és a technológiai fejlődés folyamatosan új kihívások elé állítják a munkavállalókat. Egy egyetemi diploma birtokában a fiatalok nemcsak magasabb szintű elméleti és gyakorlati tudásra tehetnek szert, hanem olyan készségekre is, mint a kritikai gondolkodás, a problémamegoldó képesség és az önálló tanulás. Ezek a készségek elengedhetetlenek a 21. század munkaerőpiacán.

Újat nem lehet megjelölni

Fontos tudnivaló, hogy csak a jelentkezéskor megadott egyetemi vagy főiskolai szakok sorrendjén lehet változtatni, nem lehet újabb elemet hozzáadni.

Kivétel, ha a jelentkező ugyanazt a szakot, amelyre még a felvételi időszakban jelentkezett, azonos képzési szinten és munkarendben jelöli meg, illetve hozzáadhatja egy már megjelölt szaknak a másik (általában az önköltséges) finanszírozási formáját is. Ez utóbbi lehetőséggel szoktak élni rendszerint a leggyakrabban – mutatott rá az eduline.hu. Az egyetemi felvételi rendszer folyamatosan alkalmazkodik a változó igényekhez és elvárásokhoz. Az elmúlt években egyre nagyobb hangsúlyt kapott a digitalizáció és az online oktatás, ami új lehetőségeket teremtett a diákok számára. Ugyanakkor kihívásokat is jelent, hiszen a hagyományos tantermi oktatás és az online tanulás közötti egyensúly megtalálása nem mindig egyszerű.

Érdemes kalkulálni

A felvételi pontszámot a Felvi pontszámító kalkulátorával érdemes előzetesen kiszámítani, az esetleges sorrendmódosítás esetén elősegíti a megfontolt döntéshozatalt a megszerzett pontok ismerete. A ponthatárokat július 24-én, szerdán este teszik közzé a felvi.hu felületén, de azok a felvételizők, akik a jelentkezéskor megadták mobilszámukat, már aznap SMS-értesítést is kapnak az eredményről. A magyar felsőoktatási rendszerben az egyetemi felvételi a középiskolai tanulmányok megkoronázása. A diákok az érettségi vizsgák után jelentkeznek az általuk kiválasztott egyetemek és főiskolák különböző szakjaira. Az egyetemi felvételi pontszámítás alapja a középiskolai eredmények, az érettségi vizsgákon elért pontszámok, valamint bizonyos esetekben a többletpontok, például nyelvvizsgák vagy tanulmányi versenyek eredményei.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában