Szigorítás

2024.07.23. 17:30

Energiaital ezentúl csak dohányboltból?

Közzétettek egy rendelettervezetet, amely megtiltaná az energiaitalok eladását a 18 évnél fiatalabbak számára. Azt még nem lehet tudni, hogy az alkoholos italokhoz hasonlóan csak személyi igazolvánnyal, vagy az értékesítés helyének korlátozásával fogják szabályozni az energiaitalok forgalmazását.

Gárdonyi Edina

Jöhet a szigorítás

Fotó: Vémi Zoltán

Múlt héten jelent meg a kormány hivatalos oldalán az a rendelettervezet, ami – elfogadása esetén – lényegében megtiltaná az energiaitalok árusítását a 18 éven aluliak számára.

Egyre fiatalabbak érintettek

A törvénytervezet általános indoklása szerint a 18 év alatti korosztályban folyamatosan nő az energiaitalt fogyasztók aránya. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központhoz (NNGYK) 2011. november 1-je óta közel ötszáz bejelentés érkezett az energiaital-fogyasztással összefüggő eseményekről, rosszullétekről, kellemetlen tünetekről, melyek jelentős része fiatalokat érintett. Az esetek közel nyolcvan százalékában 18 év alattiak lettek rosszul, jellemzően a 15-16 éves korosztályból. 

A bejelentések hetven százalékában szükség volt betegellátásra. A rendelet indoklásában a Magyar Kardiológusok Társasága és az NNGYK szakértői is egyetértettek abban, hogy a fiatalok energiaital-fogyasztása jelentős egészségügyi kockázatot jelent. Az általános indoklásban szereplők miatt a törvényjavaslat az energiaitalok fogyasztásának és hozzáférhetőségének szigorúbb szabályozását tartja szükségesnek a fiatalok védelme érdekében.

Otthon és iskolában fogyasztják a legtöbben

A rendelettervezet indoklásából érdekes adatra is fény derült. A bejelentett eseteknél az energiaital fogyasztásának helyszíneként 40 százalékban az otthont, 23 százalékban az iskolát, mindössze 8 százalékban szórakozóhelyet jelöltek meg.

Egy név nélkül nyilatkozó 11. évfolyamos miskolci gimnazista lány szerint a szigorítás ellenére a fiatalok nagy része megoldja, hogy számára tiltott szerhez jusson:

Az energiaital és a kávé fogyasztása nemcsak a felsősök, hanem már a 13-14 évesek körében is megszokott. Az elektromos cigaretták is mindennaposnak számítanak. Sokszor nem is kell trükközni, hiszen elég, ha van olyan ismerőse, barátja, testvére valakinek, aki elmúlt 18 éves. Olyanokat is ismerek, akiknek a szülők vásárolnak elektromos cigibe valót, mert azt hiszik, hogy az kevésbé ártalmas. Gondolom ugyanígy lesz az energiaitalokkal is. Aki inni szeretné, meg fogja oldani. A mi iskolákban nem engedik, így is előfordul.

A toxikológus szerint sem a tiltás a megoldás

Zacher Gábor toxikológus szerint a tiltás kevéssé hatékony módszere a fogyasztás visszaszorításának – olvasható az Agronapló cikkében. A szakember úgy látja, hogy inkább a fiatalok felvilágosítására kellene helyezni a hangsúlyt, emellett pedig fel azt kellene feltárni, miért is fogyasztják ennyien ezeket az italokat.

Olvasóink támogatják a szigorítást

A boon.hu közösségi oldalán megkérdeztük olvasóinkat, hogy mit gondolnak a szigorításról. A válaszokból kiderült, hogy támogatják. Érkezett olyan hozzászólás is, ami szerint aki hozzá akar jutni, az meg fogja oldani.

Rendszeresen fogyaszt energiaitalt Kubik Ákos, aki a szigorítással kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy nem igazán érinti, hiszen elmúlt 18 éves. A szigorítást hasznosnak tartja, mert az ő ismeretségi körében már tíz éves kortól látja, hogy energiaitalt isznak a gyerekek. A kérdésre, hogy ő miért fogyasztja, elmondta, hogy frissebnek érzi magát az ital elfogyasztása után.

A dohánybolti eladók nem örülnek

A Búza tér egyik dohányboltjában megkérdeztük az eladót, hogy mit szól ahhoz, hogy elképzelhető, csak náluk lehet majd energiaitalt vásárolni.

Eddig is nehéz dolgunk volt, mert hiába a tiltás, a dohánytermékeket is megpróbálják megvenni a 18 éven aluliak. Nagyon gyakran kell személyi igazolványt kérnünk és sokszor kiderül, hogy olyan fiatal próbál nálunk vásárolni, aki még be sem jöhetne a trafikba.

- mondta el érdeklődésünkre.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában