Nyoma veszett

2024.07.22. 07:00

Fényét vesztett miskolci arany bükk: hűlt helye sincs a kormányhivatal előtt - képekkel

Megbetegedett, veszélyessé vált, ezért ki kell vágni a vármegyei kormányhivatal miskolci épülete előtt álló bálványfát. Lassan két éve, hogy egy nemes csemetét ültettek a helyére. Mára már annak is nyoma veszett.

Szaniszló Bálint

Volt facsemete, nincs facsemete (sem) a vármegyei kormányhivatal főbejárata előtt

Fotó: BOON

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kormányhivatal miskolci, Csizmadia utcai főépülete előtt magasodó „égig érő” fa már esztendőkkel ezelőtt megbetegedett, elkezdett odvasodni.

balvanyfa_kivagas_kormanyhivatal_01
Közvetlenül kivágása előtt így nézett ki a bálványfa a miskolci kormányhivatal előtt
Fotó: Kozma István

A folyamat idén odáig jutott, hogy a növény balesetveszélyessé vált, az elkorhadó ágak bármikor letörhettek, és a lezuhanó fadarabok akár súlyos balesetet is okozhattak volna.

A városlakók megkedvelték

A bálványfa nem őshonos Magyarországon. Inkább Kelet-Ázsiától dél felé haladva Észak-Ausztráliáig találhatók meg fajai. Neve az indonéziai ambonéz nyelvű ailanto szóból származik, melynek jelentése „mennyországfa” vagy „égig érő fa”. Amikor a jelenleg a kormányhivatalnak otthont adó épületet felhúzták, úgy történt a tervezés és a kivitelezés, hogy a fa háborítatlanul élhessen tovább a városban élők örömére.

Elkeserítő volt a diagnózis

Már 2019-ben végeztek a miskolci bálványfán számítógépes vizsgálatot. A ma már széles körben alkalmazott, Fakopp néven ismert műszer már akkor jelezte, hogy a fával nagyon nagy baj van. 

Aztán 2021-ben újabb vizsgálat készült, amelynek eredménye megerősítette a diagnózist, a fa korhadását nem lehet megállítani. Ezért vált szükségessé a kivágása.

Eldöntötték, hogy pótolják

Kivágásakor már eldöntetett, hogy 2022-ben pótolják a fát. Olyan csemetét szerettek volna ültetni, amely nem nagyon terebélyes, és magasra nő: páfrányfenyőt vagy aranybükköt. 

fa-potlas-05-aj
Aranybükkel pótolták a kormányhivatal előtt kivágott öreg fát. 
Fotó: Ádám János

Végül utóbbi mellett döntöttek, a Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. egy oszlopos növekedésű arany bükköt – Fagus sylavtica „Dawick Gold” – ültetett el a kivágott fa helyére.

Nyoma veszett a fácskának

A csemete elültettetett és úgy tűnt – ha nem is egy-két esztendő alatt – méltó utódja lehet a kivágott bálványfának.

Aztán jött a fordulat. Ugyanis ma már hűlt helye sincs a reménybeli csemetének. Pedig a kormányhivatal egyik dolgozója is ápolta a fácskát. 

Ez van most a nagyreményű arany bükk csemete helyén
Fotó: BOON

Reményeink lehetnek, hogy – ha már megmenteni nem sikerült a csemetét – hamarosan pótolják azt, mert a fák, növények iránt nagy az igény a miskolci belvárosban. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában