Bolondosok

2024.07.15. 15:00

Fűevés, dobozmánia és fújás: a macskák furcsa szokásai

A doromboló kis szőrmókoknak megvannak a maguk kis bizarr szokásai, amiken emberi szemmel nézve csak mosolyogni tudunk.

Boon.hu

Bolondos szokásaik miatt is szeretjük a macskákat Fotó: Kállai Márton

A furcsa „rituálék” által jobban megismerhetjük kis kedvenceinket, és beláthatunk a „kulisszák mögé”. Kiderül, miért esznek füvet, miért őrjáratoznak olyan gyakran a területeiken. 

Füvet esznek, hogy jobban legyenek

Amikor csak lehet, a macskák gyakran kifutnak a szabad területekre, ahol alaposan megrágják a füvet, aztán hánynak. Mindez nem véletlen, és több magyarázat is társul a jelenséghez. Egyrészt a cicák fűevésének egészségügyi oka van: ez segíti az emésztésüket, természetes hashajtóként működik náluk. Másrészt megesik, hogy a macskák testében valamiért tápanyaghiány alakul ki, és azért esznek füvet, mert az bővelkedik folsavban, pótolja a testükben lévő folsavhiányt. Sokszor viszont a létező legegyszerűbb magyarázatok a legjobbak. Előfordulhat, hogy cicánk szereti a fű ízét, azért csócsálja előszeretettel. 

Hangosan tüsszögnek

A legtöbbször azért hallatnak elég vicces hangokat, mert valamilyen irritáló anyagot éreznek a levegőben, főként füstöt vagy port. Másrészt a tüsszögés arra is utalhat, hogy felső légúti fertőzést kaptak, ami náluk nagyon hasonlít az emberi náthához. Továbbá az sem kizárt, hogy arcüreggyulladás vagy nátha alakult ki a macskáknál, ha a kelleténél gyakrabban tüsszög.

Állandó mosakodás és őrjáratozás

A macskák talán legismertebb szokása a szüntelen mosakodás, tényleg nagyon szeretik ápolgatni magukat. Azonban ennek is vannak szélsőségei. Ha azt látjuk, hogy cicánk túlságosan vakarózik, akkor érdemes valamilyen stresszre vagy egészségügyi problémára gyanakodni. Ugyancsak imádják az őrjáratozást, a területeik bejárását és ellenőrzését. Szeretik védeni a kis „birtokukat”, ilyenkor könnyen harciassá válnak. Ami azt jelenti, hogy nem szívesen osztoznak más cicákkal vagy más állatokkal sem az ételüket, sem a területüket illetően.

Dobozmánia és lámpaőrület

A macskák valami ellenállhatatlan vonzalmat éreznek a dobozok iránt. Járjanak akárhol, villámgyorsan felfedezik a bármilyen mérettel vagy formával rendelkező dobozokat, és azonnal belebújnak. Mintha egy rejtelmes világba lépnének, amihez a titokzatos dobozaik jelentik a belépőkaput. Ugyanígy a lámpákra sem tudnak nemet mondani a vicces kis szőrmókok. Ha felfigyelnek egy lámpára vagy zseblámpára a közelben, azonnal elkezdenek rá vadászni. A lámpák fényhatásai alaposan felpörgetik a macskák mindennapjait.
Szeretgetés közben a macska kellemesen dorombol, aztán egy váratlan pillanatban elkezd vadul fújni…Ismerős? Ez a furcsa húzás arra utal, hogy épp rossz helyen simogatjuk a macskát, vagy már elege van a kényeztetésből. 
Minden macskának megvan a kedvenc játékszere, tollaslabdája vagy más játéka, amit időnként beleejt az itatótáljába, vagy direkt berakja az etetőtálba. Elsőre furcsának tűnik, de a cica szemszögéből nézve van benne logika. Azért csinálja, mert a macskák igyekeznek mindig a lehető legbiztonságosabb helyre rejteni a kedvenc holmijaikat. A vadonban a menedékükhöz közel rejtik el a zsákmányt a veszedelmes ragadozók elől. A házimacskáknál kicsit más a helyzet, ők az etető- és itatótál környékét tekintik a legbiztonságosabbnak a saját területükön.

Papírgurigázás, lábmelengetés és éjszakai játék

Akinek volt már vagy van macskája, az tudja, hogy mi történik, amikor egy darab papírgurigát vagy diót rakunk a macska mellé a földre. Legfeljebb egy pár másodperc telik el, és a cica egyből játszani fog vele. Dobálja és kergeti, vadászni kezd rá, szóval egy ideig mindenféleképpen ellesz vele. 
Az ember számára az est leszállta általában a nyugalom óráit jelenti, a macskák viszont teljesen fordítva működnek. Ők sötétedéskor kezdenek igazán veszettül futkározni, ugrálni és játszani, mintha nem lenne holnap. Ezt valószínűleg azért teszik, mert figyelemre vágynak, esetleg szeretnének még többet enni.  
A macskák imádnak dörgölőzni, hozzánk simulni. Általában a lábunkra vagy a hasunkra fekszenek, és keresik az emberi test melegét. Persze más oka is lehet a nagy lábhoz dörgölőzésnek: a macskák ilyenkor gyakran megjelölik a gazdájukat az illatukkal, és ezzel üzennek a többi cicának: „Ő az enyém!” Ilyenkor a macskák boldognak és elégedettnek tűnnek, miközben feromonokat hagynak a lábunkon. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában