Anno

2024.07.21. 12:00

A háború és béke a miskolci színházban

Nyolc bérletes előadást terveztek a hatvan évvel ezelőtt kezdődő évadban, számolt be róla az Észak-Magyarország 1964-ben.

A miskolci színház épülete – napjainkban

A háború és békével nyit a Miskolci Nemzeti Színház: a teátrum szervezési osztálya már kiküldte első írásos tájékoztatóját a közönségszervezőknek az 1964/65-ös színházi évadról" – írta 1964. július 23-án, 60 évvel ezelőtt az Észak-Magyarország. Azt is írták, hogy az új évadban nyolc bérletes bemutatót tartanak. Ezek között volt Lev Tolsztoj Háború és békéjének október 2-i bemutatása, amely egyben a miskolci színházi évad nyitó előadása is.

Felsorolták, hogy mi mindent játszik majd a színház abban a 60 évvel ezelőtti évadban, érdekes kordokumentum olvasni. Fejes Endre alkotását, a Rozsdatemetőt – ami a cikk szerint Budapesten hatalmas siker volt –Tennesse Williamstől A vágy villamosát, Németh László Görgeyről szóló színművét, Az árulót, és Mikszáth Kálmán A Noszty fiú esete Tóth Marival című művének színpadi változatát tervezték játszani. Az operettkedvelők igényeit három darabbal igyekezett a színház kielégíteni. Szerették volna bemutatni Huszka Jenő Mária főhadnagyát, Ábrahám Pál Viktóriáját, és ősbemutató előadásban Baróti-Garai -Dalos-Tamássy Hotel Amerika című művét. 

Táj- és kamaraszínházi előadások

Bérleten kívül egy bemutatót terveztek a nagyszínházba: a Pygmaliont vagy pedig a Caesar és Cleopatrát.

A táj- és kamaraszínházi előadásokat is megnevezte a lap, eszerint  Király-Vécsey Az igazi című zenés vígjátéka, Szirmai Albert Mágnás Miska című operettje, valamint Markov A túrókereskedő felesége című szatirikus vígjátéka szerepelt a műsortervben. Tervbe vették a megelőző évadból az Anna-bál, a Marica grófnő, valamint a csak tájelőadásokon bemutatott A szókimondó asszonyság  című művek műsorra tűzését is. 
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában