Érdemes!

2024.07.01. 16:40

A Hejőpapi környékén élő madarakért fogtak össze (fotókkal)

A vállalat szakemberei a Hejőpapi melletti szeméttelepen, az ott élő nagyszámú madárpopuláció védelme érdekében valósítottak meg fejlesztéseket.

Boon.hu

A Bükki Nemzeti Park és az MVM-Émász fogott össze

Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság és az MVM Émász Áramhálózati Kft. közötti együttműködési megállapodást írtak alá hétfőn. A vállalat szakemberei a Hejőpapi melletti szeméttelepen, az ott élő nagyszámú madárpopuláció védelme érdekében valósítottak meg fejszerkezet cseréket és szigetelő átalakításokat. 

A madarak védelme érdekében fogtak össze
Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

A település melletti szemétlerakó hely a környéken élő madarak kedvelt gyülekezőhelye lett. Az itt élő nagyszámú madárpopuláció védelme érdekében megszületett a döntés első körben a legkritikusabb helyeken található oszlopok fejszerkezetének mielőbbi cseréjéről, valamint a szigetelők átalakításáról, így minimalizálva a balesetek kockázatát. Később a tartószerkezetek és távvezetékek kiváltásra kerültek és földkábelt létesítenek a szeméttelep teljes területén az MVM Émász szakemberei. A fejlesztés eredményeként az itt élő, nagy szárnyfesztávolsággal rendelkező madarak, például a gólyák is sokkal nagyobb biztonságban lesznek a jövőben.

Veszélyben voltak 

A madarak áramütésének kérdése a villanyoszlopokon sajnos komoly probléma, amely számos madárfajt veszélyeztet. Az áramütések oka általában az, hogy a madarak, főleg a nagyobb testűek, olyan helyeken szállnak le vagy pihennek meg, ahol a különböző feszültségű vezetékek túl közel vannak egymáshoz. Az áramütés következtében sok madár sérül meg vagy pusztul el. Számos országban már bevezettek ilyen típusú madárvédelmi intézkedéseket, és ezek sikeresnek bizonyultak a madárpopulációk védelmében. Például Magyarországon is léteznek madárvédelmi programok, amelyek a villanyoszlopok biztonságosabbá tételére irányulnak. Az ilyen programok révén jelentősen csökkent az áramütés következtében elpusztuló madarak száma. Az ilyen intézkedések bevezetése nemcsak a madárpopulációk védelmét szolgálja, hanem a villamosenergia-szolgáltatók számára is előnyös lehet, mivel csökkenti az áramkimaradások és a hálózati problémák kockázatát. A madarak áramütésének problémája komplex, de megfelelő intézkedésekkel és technológiákkal jelentősen csökkenthető. A szigetelés, a madárvédelmi berendezések, a vezetékek elhelyezése és a közösségek oktatása mind hozzájárulhatnak a madarak védelméhez.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában