Születésnap

2024.07.04. 14:25

A kilencvenéves dr. Fázold Ádám Lászlót köszöntötték Miskolcon (képekkel)

Miskolc város önkormányzata nevében köszöntötték csütörtökön a 90 éves Dr. Fázold Ádám Lászlót születésnapja alkalmából a Gesztenyéskerti Idősek Otthonában. A szépkorú ünnepelt amellett, hogy szakmai karrierje során számos elismerést szerzett, a Víz Világnapi Úszóverseny nemzetközi hírűvé emelkedésében is jelentős szerepet játszott.

Gárdonyi Edina

Dr. Fázold Ádám László 90 éves polgára Miskolcnak

Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

Szarka Dénes önkormányzati képviselő és Szomorné Takács Tünde, a polgármesteri hivatal lakosságszolgálati főosztályának csoportvezetője virágcsokorral, ajándékkal és egy Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt emléklappal lepte meg az ünnepeltet. 

 

Szarka Dénes önkormányzati képviselő köszöntötte dr. Fázold Ádám Lászlót
Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

Dr. Fázold Ádám László nagy örömmel fogadta a köszöntést. Felesége, Adrienn elmondta a boon.hu számára, hogy 66 éve házasok és másfél éve élnek az otthonban.

A munka tartotta frissen

Az ünnepelt büszkén mesélt szakmai múltjáról, arról, hogy tősgyökeres miskolci lakosként mindig Miskolcért dolgozott. A munka tartotta frissen, a mai napig lehetőségeihez mérten kiveszi részét a Magyar Hidrológiai Társaság munkájából, ha kérik. A társaság tiszteletbeli tagjává fogadta 2013-ban.

Én még a büdös Szinvával dolgoztam, ma már pisztrángok vannak benne. Ennek az eredményében az én munkám is benne van.

Azt is elmesélte, hogy nem csak a vízzel, hanem a város levegőszennyezettségének mérésével is foglalkozott. Felidézte, hogy régi hagyományos, egyszerű eszközökkel dolgoztak, nem modern technikával, mint napjainkban.

A munka mellett az úszás töltötte ki az életét

A szakmai tevékenysége mellett Dr. Fázold Ádám a sport területén is aktív munkát végzett, mint a Megyei Úszó Szövetség elnökségi tagja és a Miskolc Városi Úszó Szövetség elnöke. Kiemelkedő sportvezetői munkáját 2004-ben megyei Kiváló Sportvezető kitüntetéssel ismerték el. A Víz Világnapi Úszóversenyek megszervezése és lebonyolítása terén is jelentős szerepet játszott. 1997-től kezdve minden évben megrendezésre kerül Miskolcon a Víz Világnapi Úszóverseny, amely energiáinak és lelkesedésének köszönhetően nemzetközi szintre emelkedett, a szomszédos országok meghívásával. Az úszóverseny hagyománnyá vált és a születésnapos erőfeszítései révén vált ismertté. A versennyel kapcsolatban ezt mondta:

Egyre kevesebb aktivitást tudok beletenni, de a mai napig kiveszem a részem belőle. Büszke vagyok arra, hogy nemzetközi rangra emeltük a versenyt.

Dr. Fázold Ádám László 1968-tól 1990-ig az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság Vízminőségvédelmi Osztályának vezetője volt, majd nyugdíjazásáig a Vízgazdálkodási Osztály osztályvezető helyetteseként és műszaki főtanácsosaként dolgozott. Szakmai karrierje során Dr. Fázold Ádám jelentős szerepet játszott a felszíni és felszín alatti vizek, valamint az ipari és mezőgazdasági üzemek vízminőségi problémáinak megoldásában. Az 1990-es években a vízminőségi kárelhárítás elméleti és gyakorlati megoldásainak kidolgozásában is részt vett. Munkáját számos kitüntetéssel ismerték el, többek között 1970-ben Árvízvédelemért Éremmel, 1974-ben Vízgazdálkodás Kiváló Dolgozója, 1977-ben Mezőgazdaság Kiváló Dolgozója címmel, valamint 1982-ben Széchenyi I. plakettel és Honvédelmi Érdeméremmel. 1990-ben Az emberi környezetért kitüntetést, 2002-ben a Kvassay Jenő-díjat, míg 2020-ban a Vásárhelyi Pál Díjat kapta meg. Dr. Fázold Ádám közel 40 éves munkája során számos tudományos előadást tartott, több mint 80 tudományos dolgozatot publikált hazánkban és külföldön egyaránt. A Magyar Hidrológiai Társaság (MHT) tagjaként folyamatosan részt vett a szervezet tevékenységeiben, 1959-től a vezetőség tagja, 1974-1990 között pedig a Területi Szervezet titkára volt. Kiemelkedő munkáját 1983-ban MTESZ Díjjal ismerték el, 1990-től 1999-ig a Területi Szervezet alelnöke, 1999-2022 között pedig tiszteletbeli alelnökként tevékenykedett. Az MHT tiszteleti tag címet 2013-ban kapta meg.

A szépkorúak jubileumi köszöntésére van egy jogszabály. 90 éves kortól kezdődik és ötévente köszöntik az időseket. Miskolcon 100 éves köszöntésre már több példa is volt, 105-ről is tud. 90 éves köszöntésre gyakran mennek. A köszöntést nem kötelező kérni, de nagyon sokan élnek vele, jólesik számukra – ismertette portálunkkal Szomorné Takács Tünde.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában