Együtt

2024.07.04. 13:50

Közösségi tér közösségi összefogásból Észak-Kiliánban - képekkel

A Kilián Észak Közösség nem ismer lehetetlent, ha közösségformálásról van szó. Jelenleg fedett közösségi tér kialakításán dolgoznak, amit úgy képzelnek el, mint Észak-Kilián nappaliját. Jakab Zsolttal, a közösség egyik alapítójával beszélgettünk.

Gárdonyi Edina

Jakab Zsolt

Fotó: Vajda János

A Kilián Észak Közösség nagyon aktív, a szombaton rendezett juniálisukról a boon.hu is beszámolt. A Juniálisok mellett már több „Kulturális helyfoglalót”, utcabált is rendeztek. A helyben lakók egyre gyakrabban veszik ki részüket a helyi, közösségi cselekvésekben: rendben tartják a Kunt-kertet, a Kacsóh-kertet. Hintát, libikókát és homokozót újítottak fel. Elkezdték a Tejüzem déli falának festését, amelyen Miskolc nevezetességei láthatóak – sorolta a számtalan közösségépítő és szépítő programot Jakab Zsolt.

Egy közösségi kezdeményezés története

A COVID évében nem tudtunk „juniálisozni”. Akkor hoztuk létre közösségi oldalunkat, a KÉK-et, ez a Kilián Észak Közösség Facebook oldala. A bezártság miatt pillanatok alatt több száz főre duzzadt a csoport létszáma. Mára 1400 tagot számlál, nemcsak a városrészben lakókat, hanem innen elszármazottakat, vagy akik érdeklődnek a közösség iránt a világ minden pontjáról 

– mesélte a közösség létrejöttének történetét. 

Egyesületté váltunk, hogy egy fedett, legális közösségi tér birtokába juthassunk. Jelenleg felújítunk, rengeteg önkéntes munkával, az önkormányzati képviselők, cégek és az „Adj egy ötöst” kampányunk támogatásával. A kampányban a helyben lakók adakoztak, 5, 50, 500, 5000, de van, aki 5555 forintot adott. A kampányban 280.000 forint gyűlt így össze, amit a beltéri ajtók megvásárlására fordítottunk. Jelenleg új kampányon törjük a fejünket, mert a szabad felhasználású forrásaink kifogytak.

Zöldség-gyümölcsből közösségi tér

Jakab Zsolt megmutatta nekünk a leendő közösségi teret.

1954-ben építették, egymás mellett volt a hús-hentes, fűszer-csemege és zöldség-gyümölcs üzlet. Eredetileg a szomszéd épület régi nyomtatványboltját szerettük volna, de a közösség úgy döntött, hogy ez jobban illeszkedik a térhez. Itt van előtte egy zöld rész, ahol mini parkot lehet kialakítani. Iszonyatos állapotban volt tavaly ősszel, amikor kibéreltük. Még távol vagyunk a kész állapottól, de haladunk. Lebontottuk a csempét, elkezdődött a vakolás. A különlegessége, hogy szinte minden adományból van! 

Az adakozás és a tenni akarás példája

A helyiséget az önkormányzattól kapták, havi nyolcvanezer forintot fizetnek a használatáért. A zuhanyzó már majdnem elkészült, egy szakember ingyen csempézte. Minden fal más színű, a csempék sem egyformák, mert erre van lehetőségünk. Tervben van a konyha. A villamos hálózat fel van újítva, ez másfél millió forintba került, amit két önkormányzati képviselő adományából finanszíroztak. A Mr. Mindentől világítótesteket, kapcsolókat, dugaljakat kaptak. Villanyszerelőt keresnek, aki felszereli ezeket. Kaptak adományba hűtőszekrényt, egy forgalmazó miskolci telephelyétől maradék csempéket, Bodonyi Csaba építész régi irodájából pedig székeket. Egy kerekesszékes fiatalember hívta fel a figyelmüket az akadálymentességre, így falat bontottak, hogy a mellékhelyiség mozgáskorlátozottak számára is használható legyen.

A lakótelep nappalija készül

A KÉK motorja, Jakab Zsolt kifejtette:

Nem rendezvényeket, hanem közösséget szeretnék szervezni. Ha a közösségnek van igénye rendezvényre, akkor az ő bevonásukkal csinálunk rendezvényt. Ez egy olyan hely lesz, ahová a lakók bármikor betérhetnek. Elképzelése szerint itt mindig lesz valaki, akivel lehet beszélgetni, meginni egy kávét vagy limonádét, kiülnek a közösségi térrel szemben a zöld területre. Észak-Kilián nappalijaként szeretnénk működni.

Neon cégérek újrahasznosítva

A hátsó folyosón igazi kincs van: a régi neon cégérek a fűszer-csemege és a zöldség-gyümölcs üzletekből. Az a terv, hogy felújítások után az előtető alatt lefelé járdavilágításként fogják újrahasznosítani. Van egy galéria, ahol kialakítanának egy-két főre alkalmas szálláshelyet, így szállást is tudnak majd biztosítani.

Energiaközösség

A Juniálison a kék-zöld sátorban az egyik téma az energiaközösség volt. Azon gondolkodnak, hogyan lehetne a közösségi tér energiaellátását megoldani úgy, hogy energiaközösségbe kerüljenek a lépcsőházzal – ismertette terveiket.

Pályázatok helyett közösségi összefogás

A kérdésre, hogy miért nem pályáznak, elmondta, a pályázati siker sosem garantált. Egy-egy pályázat megírása sok idő és energia, amit másra szeretnének fordítani. A pályázat nem pont arra íródnak ki, amit mi szeretnénk megvalósítani. Így olyan indikátorokat is kellene vállalni, amik szintén mástól veszik el az energiákat. 

Az álmunk az, hogy a közösségi teret a közösség tartsa fenn. Ha havonta a háromezer fős közösségből csak minden tizedik ember járul hozzá egy villamosjegy árával, már önfenntartó a tér.

 – zárta szavait Jakab Zsolt. 

A közösségi tér felújításához továbbra is várják az anyagi, tárgyi felajánlásokat és a segíteni akaró szakembereket. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában