A kamera sem akadály

2024.07.13. 10:30

Lopják a virágokat a közterületekről Ózdon

Folyamatosan lába kél az ózdi Olvasót szépítő muskátliknak, de a közterületi virágágyások sincsenek biztonságban.

Boon.hu

Muskátlira szakosodtak a virágtolvajok Ózdon (illusztráció)

Fotó: Getty Images

Idén már nem első alkalommal lopták el az ózdi Olvasó épületének környezetét szépítő muskátlikat. A felháborító jeleneteket világos nappal az épületre kihelyezett térfigyelő kamerák rögzítették – írja az ozd.hu.

Százezres nagyságrendű a kár

Az Ózdi Városüzemeltető Intézmény tájékoztatása szerint minden évben visszatérő probléma, hogy az ágyásokból ellopják a virágokat. Ezzel éves szinten százezres nagyságrendű kárt okoznak az intézménynek. A legjellemzőbb helyszínek a Kormányablak előtti rész, a Városház tér és a Civil Ház környéke. 

Flowerpot with blossoming geraniums stands on the balcony.
A muskátli szépíti a környezetet, ha el nem lopják
Fotó: Getty Images

Az Olvasó épületére kihelyezett kamera rögzítette, ahogy az elkövető egyszer csak fellép egy virágládára és leemeli az ablakból a muskátlit, majd távozik vele. Ha ez még nem volna elég, másnap reggel ugyanezt megismétli egy másik ablakban. De májusban több hasonló eset is volt, amikor viszont hölgyek tulajdonítottak el innen virágokat.

A felvételeket eljuttatják a rendőrségre

„A felháborító az, hogy gondozza az ember, idejében beszerzi őket, ápolja és látja, hogy mások is gyönyörködnek ebben a környezetben és az épület szépségében, akik hozzánk érkeznek, és valaki erre fittyet hányva egyet bármilyen oknál vezérelve magával visz, eltulajdonít. Nyilván körbe van kamerázva az épület. Ezeket a kamera felvételeket visszanézzük. Az adott pár percet, amikor megtörténik ez a sajnálatos eset, rögzítjük és eljuttatjuk a rendőrségre is” - mondta Fábián-Dobos Eszter, az ÓMÉK művelődési ágazatvezetője.

A legutóbbi két alkalommal a tettest sikerült is beazonosítani és elfogni, azonban a virágláda nem került elő. A kapitányságvezető azt mondja, illetékességi területükön megszaporodtak az ilyen jellegű lopások, főleg a közintézmények tekintetében.

Szabálysértés, bűncselekmény

„Az első és legfontosabb, hogy a digitális nyomokat beszerzik, amelyek sok esetben természetesen tartalmazzák az ismeretlen elkövetőt is, így a beazonosítás könnyebb számunkra. A térfigyelőrendszerek hasznosulása vonatkozásában minden egyes esetben akár szabálysértésről, akár bűncselekményről van szó a digitális nyomokat a törvényi kereteken belül a megfelelő módszerekkel lefoglaljuk, elemezzük” - tette hozzá Soós Attila, az Ózdi Rendőrkapitányság kapitányságvezetője.

Az ilyen esetekre igyekeznek gyorsan reagálni. A tulajdon elleni szabálysértés, mint például lopás vagy éppen rongálás hatezer-ötszáz forinttól háromszázezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható, illetve elzárással is büntethető. Településünkön közel hatvan kamera működik, a térfigyelő rendszer bővítése folyamatos.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában