Kisavas

2024.07.28. 20:00

Megdrágultak ezek az ingatlanok

Kétszeres, sőt, háromszoros áron lehet kapni pincét az Avason.

Répássy Olívia

Megdrágultak a pincék az utóbbi években

Fotó: Ádám János

Ami pár évvel ezelőtt még tízmillió alatt volt, ma már eléri a huszonöt milliós kínálati árat is. A megkérdezettek szerint nem azonnal jelentkezett ez a tendencia, miután elindult a Borangolás. Azt hinnénk, ha egy városrészben megveti a lábát egy fesztivál, az rögtön jelentkezik az ingatlanárak változásában. Az említett rendezvény azonban már több mint tíz éve van a városban. A hozzá kapcsolódó önkormányzati fejlesztések is sokat jelentenek, hiszen az autók alját rongáló kavicsos vagy éppen füves utak ma már betonozottak amellett, hogy megpróbálják elvezetni a csapadékot is – több-kevesebb sikerrel, mert a "szakemberek" csak a vizet nem kérdezték meg, hogy merre szeretne majd távozni. 

Presztízskérdés a pincetulajdon

Mondják: nem is miskolci az, akinek nincsen pincéje az Avason. Reiman Zoltán valódi lokálpatriótaként tehát úgy gondolta, itt az ideje, hogy belépjen az igazi miskolciak körébe. 

– Több pincét is megnéztünk, de nagyon drágák helyszíntől és állapottól is függetlenül. Hat-nyolc éve még két-három millió forintos ingatlanokról tudtam. Már akkor is megfogalmazódott bennem, hogy majd egyszer jó lenne megszerezni egy ilyen státuszszimbólumot. Közel lehetnénk a rendezvényekhez, árulhatnám a könyveimet, vagy csak bográcsoznánk egyet és akár ott is aludnánk a családdal, hogy Miskolcon maradva is legyen egy kis környezetváltozás. A református temető és az Aranykorona közötti területen több jó állapotú pince van, de ezek is nagyon drágák, úgyhogy elvetettük a gondolatot. Jártunk olyanban, ahol még a pince is le volt járólapozva, az például huszonkilenc millió forintba kerül, de meglátogattunk olyat is, ahol még közmű sincs vagy negyedig sincs készen a rajta lévő ház, meg persze sok annyira apró méretű, mindössze félszobányi, hogy olyan magas árat nem ér 

– mondta az Észak-Magyarország hasábjairól és a boon.hu portálról jól ismert amatőr helytörténész.

Az ottlakók ledöbbentek

Lukács Sándorné mesélt arról, hogy az elmúlt évekhez képest megduplázódtak, sőt, megháromszorozódtak az ingatlanok árai. 

– Nemrég egy romos házat adtak el hatmillióért. Vagy például évekkel ezelőtt megvettek három egymás melletti ingatlant, amit most árulnak, tehát nem fejlesztették, csak vélhetően befektetésnek szánták, hogy később magasabb összegért eladják. Ezt persze sokan követték, így azonban felnyomták az árakat. Hogy mennyibe kerül egy-egy pince, az teljesen független attól, hogy hol található. Régen azért ez is számított. Most azért lehet fontos, mert nem mindegy, milyen közműre van lehetőség, illetve be van-e vezetve áram, gáz és víz, elvezetve a szennyvíz. Van olyan sor, a negyedik, ahol nem is lehet bevezetni a vizet – mondta, majd hozzátette, náluk úgy lett víz, hogy heten összeálltak és pályáztak, így nem kellett kifizetni azt az "iszonyú összeget", amibe eredetileg került volna. De más baj is van. – A hegy tetején kivágták a fákat, így nincs, ami megfogja a lezúduló csapadékot, a föld pedig nem szellőzik. Régen a pincében tároltunk mindent, most már nem lehet, mert vizesedik, így penészes. 

Lukács Sándorné szerint a Borangolás elképzelése jó lett volna, hogy turistákat vonzzon Miskolc, ám ezek a turisták akkor is megjelennek a pincesorokon, amikor éppen nincsen rendezvény.

 – Értetlenül állnak szegények a tény előtt, hogy minden ajtó zárva van, nem tudnak bemenni egyetlen pincébe sem, hogy megigyanak egy pohár bort. Nemrég lengyelek kérdezgettek a lehetőségekről, és annyira megsajnáltam őket, hogy magam kínáltam meg egy pohárkával a borozni vágyókat – nevetett az asszony, aki elmondása alapján minden egyes program után nem győzi összeszedni a szemetet a környéken, mert a kis kukásautók a legszűkebb utcákba már nem mennek fel. 

Hét éve figyeli a fenti viszonyokat

Kiss Roland maga is sok vendéget fogadott pincéjében az elmúlt évek Borangolásai során.

 – Szerintem több oka van annak, hogy felmentek az árak: a rendezvények meghonosodása, az utak minőségi javulása, ami az önkormányzatnak köszönhető, valamint az ingatlanbefektetések. Azt tapasztaltam, hogy ami egymillió forint körül volt korábban, az most öt-hat millió. Egy nem túl jó állapotú nemrég tizenhárom millióért ment el, egy másikat tizennégy millióra tartanak. Kétszer annyiba kerül egy olyan, amiben van közmű. De már az is sokat számít, ha az udvaron van vagy az ingatlan előtt. Vannak olyan területek, amik kifejezetten szépen fejlődtek, de most már mindenhol érezhető előrehaladás, például a Mélyvölgy utca két oldalán érzékelhető a fellendülés. A Rácz soron nyolc ingatlanba bevezettük a vizet, elvezethető a szennyvíz, itt mindegyik magas áron kelt el. Nekünk ez két évünkbe került: terveztetés, engedélyeztetés, kiviteleztetés. Tízmillió forintos beruházás volt 

– emlékezett vissza Kiss Roland.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában