Fejlesztés

2024.07.24. 08:00

Megőrzik és megvédik a kohászati múltat

Közterületre helyeznek ki vasgyári szobrokat, és a Gyár úton már készül a turisztikai látványosságként szolgáló lézerkémény is.

Marosréti Ervin

A lézerkémény alapja már elkészült a Gyár úton

Fotó: Marosréti Ervin

A múlt örökségét hivatott megőrizni az a projekt, amelynek a kivitelezése ezekben a hetekben is zajlik Ózdon. Ennek keretében a városban megőrzött kohászati értékek nyernek majd új értelmet. A közterületekre gépszobrokot helyeztek, helyeznek, amit előzetesen kézzel lefestettek, valamint új talapzatokat is készítettek. Az Olvasó szomszédságában egy színpadot is felújítottak, és megkezdődött annak a lézerkéménynek is a kivitelezése, amelyet pontosan az egyik volt kohászati építmény talapzatára építenek.

Gyári téglák

A kilenc kéményből az egyik ugyanis ilyen formában megmaradt az utókor számára, az Ipari Örökségvédők Baráti Köre pedig a lerobbantás után az eredeti téglákat is megőrizte, amit most a projekt során újrahasznosítanak. A torzó egyébként több mint négy méter magasan készült el, a közepéből pedig egy lézernyaláb törhet fel az ég felé, ami valódi turisztikai látványosságnak ígérkezik.  A tervek szerint nyár végén, ősz elején kapcsolhatják majd be a lézerfényt, ami ugyancsak az egykori kohászati múltat szimbolizálja. A kisebb gépszobrok már kikerültek az Olvasó környékére, egyet pedig daruval emeltek az új helyére, az Ív út mellé. Ezzel azonban még közel sincs vége ennek a folyamatnak.

Tematikus útvonal

– Egy tematikus útvonalat alakítunk ki, amelyen végighaladva a látogató nem csupán a szobrokat tekintheti majd meg, hanem számos információval is gazdagodhat

 – fogalmazott a projekttel kapcsolatban Szaka Attila. az önkormányzat köznevelési, művelődési és projekt ügyvezetője. 

– Megismerhetik a szobrok múltját, az eredetét, a korabeli funkcióját, a kohászat működésében betöltött szerepét. Erre pedig ráépítünk egy kiterjesztett valóság játékot. Az örökségünk fizikai védelme is fontos számunkra, ezért a szobrokat kivilágítjuk, és kamerarendszerrel is ellátjuk.

VR-szemüveg

A Városi Múzeum belső részében és udvarán is lesznek változások az előttünk álló hetekben, hónapokban. A virtuális valóság segítségével, VR szemüvegen keresztül lehet majd megismerni a vasgyártás és az Ózdi Kohászati Üzemek múltját. A tárlat anyaga hologramokkal is bővül a közeljövőben, ezzel is azt igyekeznek elősegíteni, hogy Ózdon megőrizzék a múlt örökségét.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában