Jobb vigyázni!

2024.07.21. 21:30

Óvatosan vezessen, kezdődik az őzek párzása

A következő egy hónapban a szokottnál is figyelmesebben kell közlekedniük az autósoknak, ugyanis augusztus közepéig tart az őzek párzása.

Az ország egész területén számíthatunk őzekre az utakon

Fotó: MW, Zantleitner Ingrid

A vadásznyelven üzekedésnek nevezett időszakban az őzek sokkal gyakrabban jelennek meg a közutakon, tájékoztatott közleményében az Országos Magyar Vadászati Védegylet. Mint írták, az európai őz párzási viselkedése során az őzbakok kergetik a sutákat vagy a konkurenciaharc során egymást. Ilyenkor a szokásosnál aktívabbak, nagyobb területen mozognak – akár napközben is. Lévén hazánk legnagyobb egyedszámú és legelterjedtebb nagyvadfajáról van szó, gyakorlatilag az egész ország területén számíthatunk felbukkanásukra a közúton, ami fokozott balesetveszélyt jelent körülbelül július második felétől augusztus közepéig. Az évi mintegy 7400 nagyvadelütésnek 78 százalékánál őzet gázolnak, jó részét az üzekedés alatt.

Tanácsok az ütközés elkerülésére, tompítására

Az alábbiak betartásával jelentősen csökkenhet a vad és gépjármű ütközések száma: indokolt esetben közlekedjünk lassabban a megengedett sebességnél! Ha egy állat átszaladt előttünk, még mindig ne gyorsítsunk, szinte biztosan másik is követi. 

Amennyiben a vadelütés elkerülhetetlen, akkor vészfékezzünk, és készüljünk fel az ütközésre, de semmiképp se rántsuk félre a kormányt! 

Máskülönben letérhetünk az útról, vagy átsodródhatunk a szembejövő sávba. A vadveszélyt jelző közlekedési táblák ebben az időszakban nem nyújtanak elegendő támpontot a vezetőknek a vad várható felbukkanása tekintetében – hívta fel a figyelmet az Országos Magyar Vadászati Védegylet. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában