Élmény

2024.07.02. 13:45

Tovább gazdagodott Kisgyőr, a „faragott falu” - képekkel

Harminchatodik alkalommal rendezték meg a településen a családi kézműves szaktábort és fafaragótábort.

Pásztor Attila

Fából készült a Kisgyőr felirat

Fotó: PA

– Egy hosszú és tartalmas hét volt, melyen mindent elvégeztünk, amit előzetesen elterveztünk – tekintett vissza Kékedi László, Kisgyőr polgármestere, a Magyar Művészeti Akadémia népművészeti tagozatának vezetője. – Kemény munka áll mögöttünk, hiszen komplex volt a feladat, és nem csak egy dologra koncentrálódott. A „csúcspont” természetesen a fából elkészült Kisgyőr felirat: az 1 méter 10 centiméteres tulipános mintás betűk szürkekő lábazatra lettek felállítva. A betűket két angyal „tartja”, mögé pedig egy életfa került, amin rajta van nemzeti címerünk, Kisgyőr címere és a református, valamint katolikus felekezeteink címerei. Az alkotás mellé pedig két, angyalokkal díszített faragott pad került. 

Egy angyalt is kifaragtak
Fotó: PA

- A templomudvarra készítettünk egy libikókát és padokat, az egyiken Dévai Bíró Mátyás, az első magyar reformátor képe található, aki a mondák szerint az 1500-as években elvileg járt Kisgyőrben. Ennek a padnak a másik oldalát pedig a református címer díszíti. Mocsolyás sem „maradt ki”, hiszen elkészült a temetőkapu. A faragók családtagjai is jól érezték magukat, hiszen az asszonyok szőttek, fontak, horgoltak, míg a gyermekek játszóházi foglalkozásokon vehettek részt.

Már az őszre készülnek

Azt is megtudtuk, hogy Kisgyőrben már az őszre készülnek, hiszen szeptember elején tartják meg a hagyományos Népművészeti Sokadalmat. 

– Mivel negyven éves lett ez a rendezvényünk, ezt a jeles jubileumot szeretnénk méltó módon megünnepelni neves fellépőkkel, színes programokkal. Itt lesznek a testvértelepüléseink képviselői, valamint az ország minden tájáról – és a határainkon túlról is – néptáncosok, kézművesek, népművészeti egyesületek. Egy biztos, minden korosztály megtalálja majd a maga szórakozási lehetőségét – zárta gondolatait Kékedi László. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában