Messzebbre és magasabbra

2024.08.08. 07:00

A Bükk hegyoldalas területén jól jön az e-bike. S ne higgye senki, hogy nem igazi tekerés

Miskolcon egyre többen érdeklődnek az e-bike iránt, és bevállalnak vele egy keményebb erdei biciklis túrát.

Édes Richárd

Gál Zsolt maga is híve az e-bike-nak

Fotó: Vajda János

Gál Zsolt az ötven fölötti korosztály képviselője, és imád biciklizni. Apránként viszont rájött, hogy egy hosszabb, magasabb terepen történő túra meglehetősen fárasztó, ezért döntött az e-bike kipróbálása mellett.

Van, ahol hasznos, van, ahol nem

A Balaton és a Tisza-tó mellett sok sík terület van, ott kevésbé hasznos az e-bike. De itt nálunk, a Bükkben, egy hegyoldalas területen nagy létjogosultsága van, mert elektronikusan segít a tekerésben, könnyebben feljuthatunk vele a magasabb területekre

- beszélt arról, miért fontos az e-bike, ha valaki be szeretné biciklizni a környéket. 

Ezért született meg benne a miskolci e-bike kölcsönző üzlet ötlete. Érezte, hogy ez egy hiánypótló vállalkozás lehetne, mert a városban nincs ilyen. Az üzletet tavaly nyitották, az idei lesz az első teljes szezonjuk. Viszont már volt olyan helyzet, amikor egyszerre tízet is kikölcsönöztek a meglévő tizenkettőből, mert egy Miskolcra látogató csoport a bükki biciklizést választotta. 

Főleg a negyvenesek érdeklődnek az e-bike iránt

Elsősorban a 40 feletti korosztály tagjai szoktak náluk kölcsönözni. A fiatalok még érzik magukban az erőt, nem érzik fontosnak az elektromos rásegítést, amikor feltekernek egy emelkedőre a Bükkben

-ismertette a kölcsönzési szokásokat. Szintén gyakori, mondta, hogy valaki erősen gondolkodik egy e-bike vásárlásán, előtte viszont mindenképpen szeretné kipróbálni az elektromos bicikli adta lehetőségeket. És megesik, hogy egy érdeklődő szeretne csatlakozni egy e-bike-os túrázó társasághoz, ezért van szüksége egy elektromos biciklire, vagy mert olyan terepre megy, ahol fontosnak érzi az elektronos rásegítést tekerés közben.

Segít legyőzni a fizikai határokat

Gál Zsolt szerint vannak még tévhitek az e-bike-okkal kapcsolatban:

A rendszeresen kerékpározók közül sokan nem tartják igazi biciklinek. Pedig ezt is tekerni kell, ugyanakkor pedig korábban sosem látott távlatokat ad a biciklizésnek: messzebbre és magasabbra tudunk eljutni vele. Mert vannak akik a nehezebb területekre, Jávorkútra vagy Szentlélekre nem szeretnének elindulni egy hagyományos biciklivel, hiszen az egy fizikailag eléggé megterhelő terület.

Az e-bike-ok segítségével olyanok is eljutnak ezekre a helyekre, akiknek ezt az eredeti állóképességük nem tenné lehetővé, az elektromos rásegítéssel viszont könnyen legyőzik ezeket az akadályokat. 

Gál Zsoltnak jók a tapasztalatai. Az e-bike-ot használók mosolyogva érkeznek vissza. Sokan elmondták neki: ezekkel a biciklikkel feljutottak oda, ahová nem is gondolták volna. 

Érdeklődtünk a biztosításról is. Ez a hagyományos bicikliknél működik, nagyjából 200-300 ezer forintig. Egy e-bike viszont már milliós nagyságrendet jelent, így nem köthető biztosítás rájuk, a biztosítók jelenleg ebben nem voltak partnerek. 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában