boon.hu video

2024.08.28. 13:30

A világon szinte egyedülálló lézerfény lesz Ózdról - fotók, videó

A régmúlt kohászati eszközei és a jelen techikái keverednek az ózdi turisztikai projektben.

Marosréti Ervin

Fotó: Marosréti Ervin

Egy olyan projekt kivitelezése zajlik jelenleg Ózdon, amely az idősebb korosztály mellett a fiatalokat, a helyieket és a máshonnan érkező vendégeket is igyekszik megszólítani. Ennek az összetett munkának a leglátványosabb eleme kétségkívül az a “lézerkémény” lesz, amelyet az egykori kohászati kilences kémény talapzatára építettek. A több méter magas torzó már nagyjából elkészült, némi finomítás után pedig a turisztikai szempontból is érdekes attrakció telepítése is megtörténik.

Ősszel bekapcsolják

Egy olyan lézerfény világít majd Ózdról egészen a világűrig, amely hazánkban egyedülálló lesz, máshol ugyanis még nem található ilyen. Csupán az Egyesült Államokban, a Miamiban található Hard Rock Hotel csúcsán van ilyen, amelyet ugyanaz a magyar feltaláló készített, amelyik a miénket is - tette hozzá Janiczak Dávid polgármester. - A tervek szerint a kéményből az égig érő fénycsóvát már ősszel láthatják az ózdiak, valamint a városba érkező érdeklődők. A lézerkémény további érdekessége, hogy az Ipari Örökségvédők Egyesülete a robbantás után jó néhány eredeti téglát megőrzött az utókor számára, ezeket a vörös téglákat használtuk fel a mostani kivitelezésnél.

Múzeumtól a légópincéig

Az ózdi turisztikai projekt azonban ennyiben még nem merül ki. A korábbi skanzen területéről ugyanis folyamatosan szállítják ki a közterületre azokat a gépszoborokat, amelyeket szintén az Ózdi Kohászati Üzemek hagyott az utókor számára.  
A valódi és a virtuális séta a Városi Múzeum udvaráról indul majd, végighalad a Gyár úton, és a légópincéknél ér majd véget. Ezen a néhány száz méteres szakaszon rengeteg érdekesség várja majd azokat, akik részt vesznek a programon - fogalmazott Szaka Attila, az önkormányzat köznevelési, művelődési és projekt ügyintézője. - Nyilván a gépekről lesznek leírások, hogy a vendégeket tájékoztassuk az egykori funkciójáról. Emellett azonban elsősorban a fiatalokra gondolva egy VR-szemüveges játékra is lehetőség nyílik a kivitelezés és a technikai fejlesztés után. Így igyekszünk összekapcsolni a gyári történelmet és a jelenkor technikáját, reményeink szerint ezzel a diákokat is a jelenleginél nagyobb számban tudjuk majd megszólítani.

Jó ütemben

Szaka Attila szerint a kivitelezés jó ütemben halad. Néhány gép telepítése még hátra van, ezeket a múzeum udvarára helyezik a jelenlegi skanzenből. A legnagyobb látványosság viszont az lesz, amikor a lézerfényt bekapcsolják a részben újjáépített gyári kéményben.

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában