Új kezdeményezés

2024.08.24. 20:00

Az első Genesius ünnepet tartották Miskolcon – fotókkal

Az idei ünnep különleges volt, hiszen a Miskolci Nemzeti Színház és a város kulturális életének központi szereplői is részt vettek a programokban, amely a színészek védőszentjéről kapta a nevét.

Ujlaki Attila

Mikita Gábor színháztörténész

Fotó: Vajda János

Szombaton ismét színpompás eseménynek adott otthont a Thália-ház, ahol a színház szerelmesei, művészei és támogatói gyűltek össze az városban először megrendezett Genesius ünnepen.

Előadásokkal tisztelegtek 

Az esemény célja, hogy tisztelegjen a színház védőszentje, Genesius előtt, aki a színészek és előadóművészek patrónusa. A színes rendezvényen a miskolci közönség és a szakma képviselői egyaránt jelen voltak. Délelőtt Belvárosi színháztörténeti sétát tartottak majd később előadásokkal folytatódott a programsorozat. Az idei ünnep különleges volt, hiszen a Miskolci Nemzeti Színház és a város kulturális életének központi szereplői is részt vettek a programokban. A Thália-házban a nap folyamán több színpadi produkciót, irodalmi felolvasást és zenei előadást láthatott a közönség. Többek között az érdeklődők megtekinthették Mikita Dorka Júlia színművész hallgató előadását és Mikita Gábor színháztörténész-muzeológus előadását is. 

Fontos a színház élete Miskolc kulturális életében

A Genesius ünnep nemcsak a színház ünnepe, hanem a közösség összefogásának is szimbóluma volt. Az esemény rámutatott arra, hogy a művészet mennyire fontos szerepet játszik Miskolc kulturális életében, és hogyan képes egy ilyen rendezvény összehozni a város lakóit, művészeit és támogatóit egyaránt. A szombati rendezvény sikeres lebonyolítása ismét bizonyította, hogy a Genesius ünnepnek helye van a miskolci kulturális naptárban, és már most sokan várják a jövő évi eseményt, amely újabb felejthetetlen élményeket tartogat a színház szerelmeseinek.

Ki volt Genesius?

A Genesius ünnep egy kulturális és vallási jellegű esemény, amelyet elsősorban a színházi és előadóművészeti közösségekben tartanak meg, hogy tisztelegjenek Szent Genesius, a színészek és előadóművészek védőszentje előtt. Genesius egy korai keresztény vértanú volt, akit a színházi közösség különösen tisztel, mivel ő maga is színész volt, mielőtt áttért volna a keresztény hitre. A legenda szerint Genesius a római császár előtt egy kereszténységet gúnyoló színdarabot adott elő, de az előadás közben megtért, és nyilvánosan kinyilvánította hitét. Emiatt kivégezték, és a színészek patrónusává vált. Az ünnep időpontja általában Genesius emléknapjához kapcsolódik, amely augusztus 25-e. A Genesius ünnepen különféle színházi előadásokat, irodalmi felolvasásokat, zenei és művészeti programokat szerveznek, amelyek célja a színház és az előadóművészetek iránti tisztelet és elkötelezettség kifejezése. Az ünnep gyakran magában foglal díjátadó ceremóniákat is, ahol a művészeti közösség kiemelkedő tagjait ismerik el. Az esemény különösen fontos szerepet játszik a színházi hagyományok megőrzésében és a művészeti közösségek összetartásában.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában