Változás

2024.08.12. 17:30

Hivatalos: így korlátozzák az iskolai mobiltelefon-használatot

Augusztus 8-án megjelent a rendelet a mobilok és egyéb okos eszközök iskolai használatának korlátozásával kapcsolatban. A szabályozás szerint tanítás előtt el kell venni ezeket a tanulóktól, a tanítás végén pedig vissza kell számukra szolgáltatni. Vannak olyan tárgyak is, amelyeket mostantól tilos lesz bevinni az iskolába.

Gárdonyi Edina

Eltűnnek a mobilok az iskolai padokból

Fotó: Jose Calsina

Júniusban a boon.hu is foglalkozott azzal a szabályozás-módosítással, amely felhatalmazta a kormányt, hogy az iskolákban és kollégiumokban bevezesse a korlátozottan használható és a tiltott tárgyak listáját. Most, hogy megjelent a rendelet, megnéztük a részleteket, és próbáltunk utánajárni a megvalósítási lehetőségeknek.

Reggel beszedik, délután visszaadják

A Magyar Közlönyben megjelent rendeletből kiderül, hogy a mobilokat be lehet vinni az iskolába, de a használatukat korlátozzák. 

Az okostelefonokat és egyéb okos eszközöket a diákok magukkal vihetik az oktatási intézményekbe, de a nap elején, a tanítási órák megkezdése előtt, vagy kollégiumban a foglalkozás megkezdése előtt le kell adniuk azokat.

 Az eszközöket – a házirendben meghatározottak szerint – a nap végén visszakapják a tanulók. A rendeletben szerepel az is, hogy ezeket a házirendben meghatározott elzárt helyen kell tárolni, és a házirendben meghatározott személy veszi át és tárolja azokat visszaadásáig. Az előírás minden oktatási intézményre érvényes.

Módosítani kell a házirendeket

A rendelet annyira friss, hogy az iskolák és a fenntartók még nem gondolkoztak a megoldáson. Az biztos, hogy módosítani kell a házirendeket, hiszen az intézmények túlnyomó részében az okos eszközök használata van szabályozva, a beszedés módja, a tárolás és a visszaszolgáltatás nincs.

Az egyik miskolci gimnázium igazgatója elmondta, hogy még nem volt idejük tanulmányozni a rendeletet, de biztos, hogy a házirend módosítására lesz szükség. Júniusban a Miskolci Tankerületi Központ azt a tájékoztatást adta portálunknak, hogy az egyes iskolák saját hatáskörben, a Házirendbe rögzítve szabályozzák az iskola területére bevihető, illetve az iskola területén használható eszközök, tárgyak körét, ezen felül tankerületi szintű, egységes elvárás nincs. Ezek alapján a tankerülethez tartozó iskolák egyénileg módosíthatják majd a házirendjüket.

Több kérdést is felvet a rendelet, de van, ahol így működik

Sok intézményben – jellemzően az alsó tagozatokon – évek óta működik a rendeletben előírt módszer, itt különösebb változtatásokra nem lesz szükség. 

Amire mindenképpen ki kell majd térni az iskoláknak, hogy milyen kivételes esetekben használhatók mégis az okos eszközök. 

A rendelet végén ugyanis szerepel: a tanuló igazgatói vagy tanári engedéllyel magánál tarthat vagy használhat okos eszközöket, de ezt az engedményt adó pedagógusnak vagy intézményvezetőnek rögzíteni kell a tanulmányi rendszerben. 

Egy gimnázium egyik osztályfőnöke elmondta, a szülőkkel történő egyeztetés után reggel összeszedi a mobilokat, amiket a tanítás végén kapnak vissza tőle a tanulók. Hozzátette, hogy vannak speciális esetek, például olyan diabéteszes gyermek, akinek a mobiltelefonján található applikáció elengedhetetlen az egészsége szempontjából.

A tanárok kihasználják a lehetőségeket és együttműködnek a szülőkkel

Egy nyelvtanár elmondta, hogy a gimnáziumban, ahol dogozik, prevenciós előadásokkal igyekeznek a gyerekeket megtanítani az eszközök helyes használatára. Maximálisan kihasználja annak a lehetőségét, hogy a gyerekek az online feladatokat nem tanulásként, hanem játékként élik meg.

Meghatározták a tiltott tárgyak listáját

A rendeletben rögzítették azokat a tárgyakat is, amelyeket egyáltalán nem lehet bevinni az iskolákba. Tiltott tárgynak minősül minden, a közbiztonságra különösen veszélyes eszköz és minden olyan tárgy, amelynek birtoklása a szabálysértési törvény vagy a Büntető törvénykönyv szerint büntetendő, és minden olyan termék, amit 18 év alatti nem is vásárolhat. Ez alapján tiltott tárgy lesz ősztől az iskolában többek között a csúzli, a rugós kés, a gázspray, az elektromos sokkoló, az alkohol- és dohánytermékek, valamint az energiaital is.

Megkérdeztük olvasóinkat

A boon.hu Facebook-oldalán megkérdeztük olvasóinkat, hogy mit szólnak a rendelethez. A többség egyetért a szigorítással, viszont nem tenne terhet a pedagógusokra:

Nem a tanárnak kéne elvenni, hanem a szülőnek nem kéne engedni, hogy vigye magával! A tanár ezért nem kap külön fizetést. Tanítás helyett mobilokat szedegessen?

Pedagógus olvasónk válasza:

A céltól függ. Ha a tanítást/tanulást segíti, akkor én nem szoktam kitetetni, hiszen munkaeszköz. Minden egyéb esetben a telefonnak lehalkított állapotban kint van a helye a tanári asztal mellett.

Van, aki az okos eszközök okos használatát tanítaná tiltás helyett:

Be kellene iktatni a tanításba körülbelül 1 órát úgy, hogy a telefont "tanítják" használni okosan!

A többség helyesli a döntést:

A tanórán tanulni kell, nem telefonozni. Ha meg a gyerek nem tud különbséget tenni a tanóra és a tanóra közti szünet között, akkor rakja csak le a telefonját a tanári asztalra. Kicsengetéskor meg majd visszaveheti.

A diákok szerint szükséges a mobil a mindennapokhoz

Szabó Sára, a Fráter György Katolikus Gimnázium és Kollégium 11. évfolyamos tanulója és az iskolai diákönkormányzat tagja nehezen tudja elképzelni, hogy a tanítási nap egészén nincs náluk a mobil:

A Krétában nézzük az órarendet, ott látjuk, ha elmarad egy óra vagy helyettesítés lesz. Az iskola házirendje nem engedi a mobilok használatát órákon, de sok tanár használja tanításhoz, amit mi is szeretünk. A Házirendet a Diákönkormányzattal is egyeztetik, kíváncsian várom a megoldást.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában