Veszélyjelzés

2024.08.21. 07:46

Ítéletidő érkezhet vármegyénkbe: dupla riasztást adtak ki szerdán

Figyelmeztető előrejelzést adtak ki Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye területére 2024.08.21. szerda éjfélig.

Vihar közelít.

Forrás: Shutterstock/illusztráció

Fotó: inray27

Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést adtak ki zivatar és felhőszakadás miatt. 

Egyrészt a nap folyamán zivatar alakulhat ki. Elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés, jégeső előfordulhat. Másrészt felhőszakadásra is kell számítani: intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 mm-t meghaladó csapadék hullhat.

Zivatarok és meleg

Szerdán egy hidegfronthoz kapcsolódóan alakulhatnak ki zivatarok nyugatról kelet, délkelet felé haladva. Délelőtt a Dunántúlon, de csak kevés helyen, a déli óráktól nagyobb számban az ország keleti felén - kiemelten a Tiszántúlon -, és a déli megyékben fordulhatnak elő zivatarok, amelyeket viharos széllökések, jégeső és átmeneti intenzív csapadék kísérhet. Az északkeleti területeken az egymást követő csapadékgócokhoz lokálisan akár felhőszakadás is társulhat. Késő estétől - legkésőbb északkeleten is - fokozatosan megszűnnek a zivatarok. A hidegfront hatására mérséklődik a meleg, már csak az Alföldön alakul 25, délkeleten helyenként 27 fok felett a napi középhőmérséklet - írja a HungaroMet Nonprofit Zrt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában