Tudta?

2024.08.01. 07:00

Támad a kékalga: Ezeken a vármegyei szabadstrandokon tilos a fürdés

Minden nyáron népszerűek a természetes fürdővizek a helyiek és a turisták körében is. A fürdőzésre kijelölt természetes vizek minőségét a népegészségügyi feladatkörében eljáró vármegyei kormányhivatal minden szezonban rendszeresen ellenőrzi.

Gárdonyi Edina

Kedvelt környezetben található az arlói tó

Forrás: Arló

Fotó: MW

Az Arló dombjai között megbúvó Suvadás Liget egyedülálló panorámával és tiszta, rendezett környezetével csábítja a fürdőzni vágyókat. Sajnos az időjárási körülmények nem kedveztek a tó vizének, így ideiglenesen csak a látványban lehet gyönyörködni, jelenleg fürdőzésre nem alkalmas a víz. 

Népszerű strandolóhely az arlói
Forrás: Arló

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya a cianobaktérium elszaporodása miatt elrendelte a fürdőhely üzemeltetésének szüneteltetését. Augusztus elején vizsgálják újra a vízminőséget.

Az arlói-tó igazi ritkaságnak számít Európában. Földcsuszamlás révén keletkezett, neve, a Suvadás is erre utal. A nagyrészt fenyőerdőkkel, bungalókkal, kempingekkel és hétvégi házakkal körülvett varázslatos hegyvidéki tó nyáron a helyiek és a messziről érkező, illetve a hegyekben túrázók körében is igen népszerű, legyenek a fürdőzés vagy épp a pecázás szerelmesei.

Csapadékra lenne szükség

Az utóbbi hetek forrósága nem kedvezett a vízminőségnek

 – mondta el a boon.hu-nak dr. Vámos Istvánné, a település polgármestere. 

Augusztus 8-án lesz a következő vízmintavétel, bízunk benne, hogy addig lesz csapadék, változik a hőmérséklet, és újra helyreáll a biológiai egyensúly. Szezon elején megkaptuk az engedélyt a strand megnyitására és minden hónapban automatikusan vízmintát vesznek a népegészségügyi szakemberek, hiszen egy működő strandról van szó. A vegyes hasznosítású vízfelületeken a hőségen túl az is nehézséget okoz , hogy etetőanyag marad a vízben a horgászok után és a melegben hamar erjedésnek indulnak. Reményeink szerint a természet begyógyítja önmagát és minél hamarabb megoldódik ez az átmeneti probléma és augusztus 8. után újra birtokba vehetik a strandolók a tavat 

– zárta szavait a polgármester.

Allergiás reakciókat válthat ki a kékalga virágzás

A kékalgák által termelt toxinok nemcsak a vízi élővilágra hatnak, hanem az emberi szervezetre is veszélyesek lehetnek. A vízpermettel az orrba, légutakba és szembekerülő kékalgák nyálkahártya bántalmakat, asztmatikus tüneteket okozhatnak. Fürdőzőknél felületi érintkezés esetén bőrirritációt, a véletlenül lenyelt vízzel az emésztőrendszerbe kerülve pedig lázat, hányást és hasmenést idézhetnek elő. Ez utóbbi különösen gyermekeknél gyakori, és sokszor súlyos problémákat okozó jelenség – tájékoztatta portálunkat a B-A-Z Vármegyei Kormányhivatal Sajtószolgálata.

A Bortó vizében is tilos a fürdőzés

A Bortónak is nevezett Dorgói-tó a Tokaj-Hegyalja kapujában, Mád, Mezőzombor és Bodrogkeresztúr háromszögében, a szőlőtáblákkal borított hegyek által közrefogott Dorgó-völgyben található. A tó a Harcsakút-forrás vizének felduzzasztása által jött létre – a forrásvíz révén még a legnagyobb nyári kánikulában is kellemesen hűs marad -, a Bortó nevet pedig annak köszönheti, hogy a 20. század középső évtizedeitől kezdve vizét a szőlők öntözésére használták.

 A horgászásra és fürdőzésre egyaránt alkalmas tó kiépített és nagy fákkal szegélyezett strandján szintén fürdési tilalmat rendeltek el cianobaktérium burjánzás miatt – olvasható a vármegyei Kormányhivatal friss tájékoztatásában, ahol a fürdésre alkalmas vizek vízminőségéről is tájékozódhatunk. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában