Felvételi után

2024.08.07. 17:30

Kollégium vagy albérlet? Ez most a kérdés!

A felsőfokú tanulmányaikat elkezdő vagy továbbképzésüket folytató diákok nagy része kikerül a családi fészekből augusztus végén, legkésőbb szeptemberben. Az önálló életvitel megkezdése a családok számára nagy lépés, és bizony a finanszírozása is nagy kihívás. Tatár Csillát, okleveles ingatlanközvetítőt és értékbecslőt, valamint szülőket kérdeztünk az albérlet vagy kollégium dilemmáról.

Galambos Eszter

Sok egyetemista keres albérletet ezekben a napokban

Fotó: MW

Tatár Csilla, a miskolci 6ékony Ingatlanközvetítő Iroda vezetője kérdésünkre elmondta, hogy ő szeret egyetemistának bérbe adni, és az ügyfelei bizalommal vannak iránta, így hagyatkoznak több évtizedes tapasztalatára. Ilyenkor mindig meggyőző szempont, hogy a tulajdonos tud azokban az években gondolkodni, ameddig az egyetemi időszak tart.

Természetesen szükséges az előszűrés, és két fő szempont szokott előtérbe kerülni, az albérlő diák ne dohányozzon és fizetőképes legyen. Ezek alapdolgok, de sokszor sajnos a dohányzás meg szokta buktatni a történetet. Azok az egyetemisták, akik szeretnének a tanulmányaikra koncentrálni, és nem feltétlenül vonzó számukra a bulizós, kollégiumi létforma, valamint szüleik anyagilag is megengedhetik, azoknál előfordul, hogy akár egyedül is kivesznek egy garzon lakást.

Személyre szabott tanácsok 

Csilla figyel arra, hogy ne csak száraz szerződéskötés történjen a tulajdonos és az albérlője között, hanem személyre szabott tanácsokkal látja el mindkét oldalt. 

A tulajdonosok fejében el kell oszlatni azt a tévhitet is, hogy az egyetemisták biztosan bulizgatni fognak, lelakják az ingatlant. 

Ez nem feltétlenül van így, a személyes találkozás során az rögtön leszűrhető, többek között ez is ingatlanközvetítő egyik fontos feladata. Nagyon lényeges, hogy ráérezzen arra is, hogy melyik tulajdonoshoz milyen kaliberű bérlő illik, kivel működik vagy abszolút nem működik a „kémia”.

Az egyetemista bérlők pedig általában először vannak távol a szülői háztól, nem biztos, hogy megfelelő a helyismeretük, nekik pedig abban segít egy jó szakember, hogy hol tud vásárolni, milyen applikációkat töltsön le, merre és mivel érdemes közlekednie.

A szülők szerződnek általában 

Tudni kell, hogy az egyetemistákkal kötött albérleti szerződésekben az esetek nagy többségében a szülő a szerződő fél, és a szerződésbe van foglalva, hogy a gyermeke használhatja az ingatlant. A szakember hozzátette, hogy az egyetemista ugyan rendelkezhet jövedelemmel de ez valószínűsíthető, nem olyan volumenű, hogy az albérleti díjat és a rezsiköltséget is ki tudja fizetni belőle. Ez alól egy kivétel lehet, ha valaki a felsőfokú tanulmányai mellett munkahelyet is tud igazolni, de ez egy nagyon ritka eset.

A kollégium válaszára várva

Szőkéné Lovas Katalin fia, Barna a Fráter György Katolikus Gimnázium és Kollégiumban végzett az idei tanévben. Barna immár négy éve tudta, hogy milyen irányba szeretne továbbtanulni, ezt januárban pontosította, a Debreceni Egyetem precíziós mezőgazdasági szakmérnök szakára jelentkezett, és fel is vették. A szülők kétféle lakhatási lehetőségben is gondolkodtak, az egyik az egyetemi kollégium, amely a mezőgazdasági kampuszon van, a másik egy katolikus fenntartású szakkollégium. A katolikus kollégiumba augusztus 2-áig adták be a jelentkezést, innen még nem kaptak visszajelzést, mert a döntés előtt még lesz egy személyes elbeszélgetés augusztus 9-én, és válasz csak ezek után várható. Amennyiben ez nem sikerülne, akkor augusztus 14-ig lehetne beadni a jelentkezést az egyetemi kollégiumba. Barna a katolikus kollégium mellett tette le a voksát, mert ez egy kisebb létszámú, szakmai programokat is kínáló, lelkiségében is a fiúhoz közel álló intézmény, ezért elsősorban ide szeretne bekerülni. Az albérletet a magas árak miatt lehetőség szerint szerették volna a szülők elkerülni, hiszen Debrecenről azt kell tudni, hogy szinte a budapesti árakat közelítik az albérletárak. A kollégiumokban is fizetni kell, a szolgáltatások függvényében havonta harmincezer és kilencvenezer forint közötti összegeket.

Fontos a megbízható lakótárs

Varga László lánya, Noémi a pszichológia alapszakot a Debreceni Egyetemen végezte. Mivel szeretett volna ezen a vonalon továbbtanulni, jelentkezett a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem pszichológia szakára, ahova felvételt nyert szeptembertől. A huszonegy éves lánynak már van tapasztalata, hiszen Debrecenben is albérletben lakott, ezért gyorsan és könnyen talált magának egy kedvezményes árú lakást Budapesten. A kollégium azért sem jöhetett szóba, mert egyrészt a tanulmányaira szeretne koncentrálni, másrészt dolgoznia is kell majd. Tervei között szerepel, hogy egy lakótársat keres maga mellé, így megoszlanak majd a költségek. Noémi édesapja kérdésünkre elmondta, hogy egy albérlet kiválasztásánál a lokáció és a költségek lényeges szempontok ugyan, de talán még ennél is fontosabb, hogy kivel él majd együtt a gyermekük életvitelszerűen. Az esetükben sajnos a múltban voltak ezzel kellemetlen tapasztalataik.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában