Áremelkedés

2024.07.23. 20:00

Vészhelyzet az albérletpiacon

A vidéki nagyvárosokban is jelentősen a zsebébe kell nyúlni annak, aki lakást bérelne.

Ujlaki Attila

A ponthatárhúzás után kapóssá válnak a kiadó lakások

Fotó: BOON

Az ingatlanpiac folyamatos mozgásban van, és ez különösen igaz a miskolci albérletpiacra. Az idei évben Miskolcon jelentős növekedés tapasztalható az albérletárak terén. Szerdán ponthatárhúzás lesz az egyetemistáknak, ami szintén felfordulást okozhat az albérletpiacon. 

Miskolc megfizethető 

Az emelkedés hátterében számos tényező áll, ugyanakkor az országos szintű összehasonlítások alapján Miskolc továbbra is az egyik legmegfizethetőbb város maradt. A legfrissebb adatok szerint 2024-ben Miskolcon az albérletárak közel 15 százalékkal nőttek az előző évhez képest. Az ingatlanpiaci elemzők szerint a növekedés fő oka az egyetemisták és fiatal munkavállalók fokozódó igénye az albérletek iránt, valamint a város gazdasági fejlődése. Az új ipari beruházások és a turizmus fellendülése is hozzájárulnak a kereslet növekedéséhez.

Kedvezőbb piaci környezet

Bár az albérletárak emelkedése érzékelhető, Miskolc továbbra is kedvező árakat kínál az országos szinthez képest

– részletezte portálunknak Kerek Edina, az Expressz Ingatlan iroda szakértője. Rámutatott: míg Budapesten és a nagyobb városokban az albérletárak az egekbe szöktek, Miskolc még mindig egy megfizethető alternatívát jelent a lakást keresők számára. Az országos átlaghoz viszonyítva a miskolci árak összességében 20-30 százalékkal alacsonyabbak, ami vonzóvá teszi a várost a bérlők számára.

Nem mindenki jár jól

Az emelkedő albérletárak kihívást jelenthetnek azok számára, akiknek a jövedelme nem növekedett arányosan. Az önkormányzat és a helyi hatóságok azonban különböző programokat terveznek annak érdekében, hogy támogassák a lakhatási költségek megfizethetőségét. Például új lakóparkok és bérlakások építését tervezik, hogy enyhítsék a piaci nyomást. Ugyanakkor az albérletárak növekedése lehetőséget teremt az ingatlanbefektetők számára is, akik a városban látják a jövőt. 

Az alacsonyabb induló árak és a növekvő kereslet vonzó befektetési lehetőségeket kínálnak. Egy másik trenddé váló szokás, hogy a tulajdonosok a lakásukat kizárólag közjegyzői okiratba foglalva adják ki. Ez azért fontos, mert egy esetleges nem fizető bérlő esetén a lakáskiürítés azonnal végrehajtható, így nem kell egy hosszas bírósági procedúrát végig járnia a tulajdonosnak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában