Kisállat

2024.08.25. 20:30

A kutya egy pszichológus is lehet

Hű társ, házi kedvenc, de a terápiában is megállja a helyét.

Kubik Ákos

Hatékonyabb a kutyás terápia, mint a hagyományos

Forrás: Getty Images

Fotó: A kép illusztráció

Nemzetközileg már elterjedt a terápiás célzattal tanított állatok alkalmazása. Magyarországon is egyre többször elérhető ez az opció, általában itthon lovakat vagy kutyákat alkalmaznak terápiás állat asszisztensnek. 

Felfigyelés 

Először az amerikai pszichológus, Boris M. Levinson vette be a terápiáihoz az állat asszisztenst, a kutyát. Megfigyelte, hogy segíti a kapcsolatát a klienssel, továbbá segíti a terápiás cél elérését. Az állat jelenléte a terápiában vagy bármilyen foglalkozáson nagy változásokat tud elindítani. Legfőbb ereje az őszinte, feltétel nélküli elfogadásban rejlik. Egy kutya például ugyanúgy szereti azt, aki éppen simogatja, akkor is, ha az illető nagyon depresszív, és nem képes elfogadni önmagát. Nem elutasítóak, és nem követelnek a szeretetért. Egy nehéz helyzetben társként képesek helytállni, és terápia során biztonságot ad jelenlétük.

További fő pszichés hatásuk az érzelmi válaszkészségben található. Képesek felismerni a környezetükben lévő személy érzelmi állapotát, és képesek erre megfelelően reagálni. Egy ló vagy egy kutya tükörként mutatja nekünk saját érzelmeinket, így nem csupán edukálásként is hasznos, hanem visszacsatolást ad nekünk valódi érzéseinkről.

Szociális hatásai 

Egy állat közelében nem érezzük magunkat magányosan, könnyíti a felszabulást, csökkenti a helyzet okozta szorongást. Csoportos terápia esetén kapcsolódási pontot jelent, közös témát ad. A gyerekek is könnyebben kapcsolódnak egy állathoz, mint egy idegen emberhez. Az állat betölthet passzív, illetve aktív szerepet is. A passzív, az előbb felsorolt pozitív hatásokat foglalja magába. Az aktív szerepet tanítással, kiképzéssel lehet alkalmazni. Ilyenkor már nem csupán a pozitív hatás érvényesül, hanem egy közös munka, állat és terapeuta között. A pszichológus mellett a négylábú asszisztens megtanítható különböző terápiás módszerek alkalmazására, melyeket a megfelelő összhang kialakulása esetén a megfelelő időben tudnak közösen alkalmazni. 

Az állatasszisztált terápiáknak tehát kiemelten sok haszna van, és ezek az aranyos segítők lelkesen részt vesznek az emberek lelki állapotának javulásában. Érzelmi kapcsolódási készségeiknek és aktív részvételüknek köszönhetően célorientált terápiákat tudnak végigkísérni. Mindemellett tegyük hozzá, az állatok nem eszközök, ne úgy gondoljunk rájuk! Nekik is vannak érzéseik.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában