Sokakat érdekelt

2024.08.25. 11:30

Nyílt nap volt a Lyukó Tappancsainál – fotókkal

A szervezők a felelős állattartásra hívták fel a figyelmet.

Ujlaki Attila

Gazdisodna sok kutyus

Fotó: Vajda János

A Lyukó Tappancsai Állatvédő Egyesület Állatotthona szombaton nyílt napot tartott. Az egyesület telephelye megtelt érdeklődőkkel, akiknek a szervezők különleges programokkal kedveskedtek a kutyasimogatás mellett. A gyerekeket csillámtetoválás, arcfestés, póthajas fonás várta, valamint a nap folyamán a támogatói vásáron és zsákbamacska vásárlásával is támogatható volt az egyesület. 

lyuko_tappancsai006
Nyílt nap a Lyukó Tappancsainál 
Fotó: Vajda János

Fókuszban a felelős állattartás 

Zsebesi-Lengyel Melinda, az egyesület elnöke a boon.hu-nak elmondta, hogy rendszeresen szerveznek nyílt napokat, amikkel főképpen a felelős állattartásra szeretnék felhívni a figyelmet. 

Fontos, hogy lássák az emberek, hogy milyen az, amikor szabadon falkában vannak tartva a mentett állatok

– hangsúlyozta. Azt is elárulta, hogy ilyenkor nem szokott történni örökbefogadás, hanem legfőképpen mindenki játszhat a kutyusokkal, és ha esetleg beleszeret valaki egy házikedvencbe, akkor virtuálisan örökbefogadhatja. 

lyuko_tappancsai007
Sok kutyus várja az új gazdit 
Fotó: Vajda János

Szigorú feltételek az örökbefogadásra

Az egyesület elnöke elmondta, hogy náluk szigorú szabályok vonatkoznak a tényleges örökbefogadásra. „Szerződéssel lehet elvinni kutyust tőlünk, amely tartalmazza az elő-utó kontrollt, illetve ilyenkor megvizsgáljuk, hogy hova kerülne a kutyus, például kinti vagy benti házikedvenc lenne-e a jövőben” – mutatott rá. Azt is elárulta, hogy az oltási sorozat folytatása és a folyamatos kapcsolattartás is alapfeltétel. 

A legtöbb kutyusunk már ivartalan, de ha nem, akkor ivartalanítási kötelezettség is terheli az új gazdit

– mondta. 

lyuko_tappancsai004
A felelős állattartásra hívják fel a figyelmet 
Fotó: Vajda János

Egyre több a kóbor állat 

A borsodi vármegyeszékhelyen egyre súlyosabb problémát jelent a felelőtlen állattartás, amely miatt drasztikusan nőtt a kóbor kutyák száma az utóbbi hónapokban. Szinte nem telik el úgy nap, hogy ne posztolna valaki a közösségi médiába egy kóbor kutyát, aminek ismeretlen a gazdija. Sok esetben chip nélküli, azonosítatlan állatokról van szó, amelyeket lehetetlen visszajuttatni a gazdájukhoz, mert egyszerűen nincsenek nyilvántartva. Gyakran találkozni olyan esettel is, hogy sokan csak hobbiból, pillanatnyi lelkesedésből vesznek magukhoz kutyát, anélkül, hogy átgondolnák a hosszú távú kötelezettségeket. Amikor pedig szembesülnek az állattartás valós nehézségeivel, egyszerűen megszabadulnak a kutyától.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában