Önnél is beérik?

2024.08.07. 14:00

Néhány éve nem érett be, mára kedvelt gyümölcsünk lett a füge (képekkel)

A füge, ma már nem ritkaság Magyarországon sem. Az időjárásváltozás miatt, itt is megterem.

Hamarosan ehető lesz

Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

Néhány éve csak a Balaton partján, vagy a déli országrészben érett be a füge Magyarországon. Ma már vármegyénkben is többen termesztenek fügét, van olyan kert, ahol évente kétszer is beérik ez a gyümölcs. A füge többféle módon is elkészíthető és felhasználható. A frissen elültetett fácska 2-4 éven belül termővé válik, utána eláraszt minket a gyümölcsével.

Sok fajtája van, a leghíresebb, a Bornholm’s Diamant, amely 2-3 méter magas, terebélyes, lombhullató cserje, ez egyébként északon is simán megterem: Dániában nemesítették, kiváló a télállósága. Gyümölcsei nagyméretűek. A terméshéj kezdetben zöld, az érés során világosbarnás-rózsaszínné válik. A gyümölcshúsa rózsaszínes, lédús. Íze édes, de elmarad a déli fajtáktól. 

A füge szívósabb, mint hittük?

Tévhit tehát, hogy a füge csak a mediterrán környezetben él meg. A télállóság tekintetében kiderült, hogy a füge akár a -10 Celsius fokot is kibírja, sőt, az ennél keményebb hidegekben sem pusztul el feltétlenül, jó esetben csak tövig visszafagy, de tavasszal újra kihajt. Ilyenkor azonban úgy kell vele számolni, mintha frissen telepítettük volna, tehát csak évek múlva hoz újra termést. 
A fügének egyébként jelentős múltja van hazánkban, azaz nem valamiféle új hóbort. Alapvetően mediterrán gyümölcs, a Földközi tenger partvidékén elhelyezkedő országokban mindenhol honos, de onnan keletre, Szíriától egész Afganisztánig bezárólag mindenhol megtalálható. Az más kérdés, hogy ma már hazánkban is egyre több helyen megterem.

Mire is jó?

A fügéből leginkább lekvárt készítenek, aszalják, vagy sütibe teszik, illetve nyersen is kiváló. Aki csokoládé-, vagy édességfüggő, ezzel a gyümölccsel pótolhatja a kevésbé egészséges nasikat. Karakteresebb ízvilágú sajtokhoz, desszertekhez és húsételekhez is kínálhatjuk.

„Én a fügét lekvár formában fogyasztom, ha édeset szeretnék enni, általában rákenem a kenyérre és kész”- mondta Varga Levente, aki 1-2 éve gyakran vásárol fügét.
„Nekem túl édes a húsa, nem erre esik a választás, viszont kék sajttal nagyon ritkán eszem, úgy számomra is fogyasztható”- mondta Elek Annamária.

Aki termeszti is

Molnár Sándor vidéken él most jutott el arra a pontra, hogy termést hozott a fügefája.

Öt éve kezdtem el foglalkozni fügetermesztéssel, akkor néztem először utána, hogy hogyan is kell eredményesen ültetni, gondozni. Az első években rendszeresen öntöztem, főleg ha száraz volt az időjárás, hetente egyszer. Kétszer is hozhat termést, nyáron, majd ősszel is akár, remélem az én fügém is ilyen lesz. Metszeni gyakrabban kell, ugyanis inkább terebélyes lesz, mint felfelé magasodó

- mondta portálunknak.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában