boon.hu video

2024.08.08. 15:05

A nyár sztárja a lecsó. Mennyibe is kerül? (Fotókkal, videóval)

Kevés hozzávaló, könnyű elkészítés. Ez jellemzi a népszerű étket, amit nyáron szoktak a legtöbben fogyasztani.

Kubik Ákos

Hagyma, paprika, paradicsom: készülhet a lecsó

Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

Az alapanyagok egyszerűek, könnyedén hozzáférhetőek. 

Mik az alapanyagok?

Paradicsom, paprika, hagyma, füstölt kolbász és szalonna, illetve a szabadon választott zsiradék, vagy olaj. A fűszerek terén sem bonyolult, só és bors, emellett ha valaki csípősen szereti, akkor ízléstől függően chili is kerülhet bele.

„Én mindig teszek bele száraz füstölt kolbászt, füstölt szalonnát, illetve olajjal készítem. Nem használok pirospaprikát, a családunkban nem szokás”- mondta Szemere Mária, 43 éves családanya.

Elméletben már meg is főztük

Munkatársunk, a helyi Búza téri piacon található árakkal számolva készített el elméletben (bár szívesen főzött volna, de munkaidőben nem lehet!), hogy megtudja, mennyibe is kerül ma egy lecsó. Természetesen lehetnek eltérések az árakban, ha más helyeken, vagy más időpontban vásárolunk.

Kollégánk felmérése alapján a paradicsom kilója 400 és 600 forint között alakul, attól függően, hogy milyen fajta. A lecsó paprika ára kicsit drágább, 489 és 565 forint között láttuk kilóját. Egy kilogramm vöröshagyma ára 296 és 350 forint. Következnek a legköltségesebb alapanyagok. A száraz füstölt kolbász kilója körülbelül 4000 és 5300 forint között kapható, függ a minőségétől és fajtájától. A füstölt szalonna is ilyen árban kapható, 3500 és 5000 forint között van az árazása.

A végösszeg

A mennyiségeket munkatársunk az édesanyja receptje alapján összesítette. A receptjében fél kilogramm paradicsom van, ami 250 forint, 40 deka paprika, az 270 forint, vöröshagymából 35-40 dekagrammot használ, ami nagyjából 140-145 forintnak felel meg. Szalonnából 1200 forint értékben 30 dekagrammot használ, illetve a kolbászból 25 dekát, aminek úgy 1200-1300 forint az alapanyag költsége. Ezek alapján a végösszeg 3100-3200 forint a Búza téri árakat tekintve. Persze a végeredmény változó, hiszen spórolhatunk a szalonnán, kolbászon, vagy épp cukkinit is tehetünk bele, aminek kilóját most nagyon olcsón lehet kapni.

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában