Veszélyes?

2024.08.28. 20:04

Elviselhetetlen szag terjeng Miskolcon éjszakánként

Portálunk a ma hajnali gázszag miatti panaszoknak járt utána, mennyire gyakori az ilyen eset és mit lehet tenni a szakemberek szerint.

Ujlaki Attila

Éjszakánkét bűz terjeng a városban

Forrás: Shutterstock

Fotó: A kép illusztráció

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szerint merkaptánnal összefüggő szaghatás miatt ritkán, csak néhány évente érkeznek bejelentések. A katasztrófavédelem gyors reagálása és a mérések megnyugtató eredményei ellenére a szokatlan szag továbbra is nyugtalanította a lakosságot, de a hivatalos információk szerint nincs ok aggodalomra.

Nem veszélyes

Bár a kellemetlen szagú anyag nem veszélyes, a katasztrófavédelem javasolja, hogy ha valaki az otthonában érzi ezt a szagot, mindenképp győződjön meg arról, hogy nincs-e gázszivárgás az ingatlanban. 

Ha a szaghatás kintről érkezik, szüneteltessük a szellőztetést

 – tanácsolják a szakemberek. Ez az anyag az etántiol vagy elavult nevén etil-merkaptán: színtelen, nagy hígításban is kellemetlen szagú folyadék. Forráspontja 35 °C. Vízben rosszul, alkoholban jól oldódik. Világszerte egyezményesen az eredetileg teljesen szagtalan földgáz szagosítására használják.

Kellemetlen szag terjengett

Az éjszaka folyamán számos miskolci lakos panaszkodott erős, égett gázszagra, amely a nyitott ablakokon át szivárgott be otthonaikba. A közösségi média platformjait elárasztották a panaszok, a város különböző részein élők osztották meg tapasztalataikat. A legérintettebb területek között említették a belvárost, a Vologda városrészt és a Bodótetőt, valamint városhatáron túl Sajóbábonyt is. Ez utóbbinál egy lakos portálunknak küldött levelében arról panaszkodott, hogy a településen már számos esetben volt ilyen eset. Egy hozzászóló a Facebookon így fakadt ki: "Erre a szagra ébredtem, így kénytelen voltam bezárni az ablakokat, pedig nagyon meleg van." Egy másik pedig arra gyanakodott, hogy a szag egy közeli üzemből terjedhetett el, ám a valóság ennél kevésbé aggasztó szerencsére.

Bejelentés és intézkedés

A lakossági bejelentésekre reagálva a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság azonnal vizsgálatot indított. „Érkezett bejelentés tegnap délután és a hajnali órákban” – erősítette meg Dojcsák Dávid, a Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. A katasztrófavédelem munkatársai Sajóbábonyban és Miskolc belterületén végeztek méréseket, és megnyugtatták a lakosságot. „Sajóbábonyban és Miskolc belterületén is végeztek méréseket a munkatársaink, veszélyes anyagot nem azonosítottak, hanem az Etil-merkaptán szagosító anyagát lehetett érezni, amelyet földgáz szagosítására használnak” – hangsúlyozta Dojcsák Dávid.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában