Vizsgálat

2024.08.20. 10:00

Rákkeltő anyagokat találtak ezekben a Temu és Shein termékekben

A megengedett mérgező anyagok sokszorosát találták a népszerű kínai webáruházak egyes termékeiben. Cikkünkből megtudhatja, mik ezek és miért veszélyesek.

Gárdonyi Edina

Sokan rendelnek a népszerű webshopokból

Forrás: Shutterstock

A közelmúltban a boon.hu is foglalkozott azzal, hogy a kínai webáruházak népszerűsége töretlen hazánkban. Többen elmondták, hogy mit és miért szeretnek ezekről a helyekről rendelni.

A napokban az AFP hírügynökség cikke alapján több hazai hírportál is beszámolt arról, hogy a Shein és a Temu termékei megbuktak a szöuli hatóságok ellenőrzésén. A vizsgálat során 144 terméket rendeltek és ellenőriztek az említett oldalakról és mind a három esetében találtak olyat, ami nem felelt meg a biztonsági előírásoknak.

Minden határérték feletti anyag rákkeltő

Akadt olyan árucikk, amelyben a dél-koreai hatóságok a megengedettnél 229-szer több rákkeltőként számon tartott anyagot találtak. A határérték felett úgynevezett endokrin környezetszennyezőket találtak. Ezek összezavarják az emberi hormonrendszert, számos betegséget – többek között elhízást, meddőséget, pajzsmirigy és autoimmun, illetve daganatos betegségeket – okozhatnak.

Cipő, sapka, körömlakk

A legnagyobb mennyiségben egy Sheinről vásárolt cipő tartalmazott a műanyagok rugalmasságának növelésére használt ftalátot. Az egyik szöüli egészségügyi tisztségviselő azt nyilatkozta, hogy az anyag csökkenti a spermaszámot, meddőséget és koraszülést is okozhat, a Nemzetközi Rákkutató Intézet pedig rákkeltőként tartja számon. 

A Sheinről származó cipő mellett egy szintén innen vásárolt sapkákban a megengedett formaldehid-mennyiség kétszeresét mutatták ki. Ugyanerről a platformról két üveg körömlakk az elfogadhatónál 3,6-szor több dioxánt és 1,4-szer sűrűbb metanolt tartalmazott. A Temu termékei közül egy szandál talpbetétjében mutattak ki a megengedettnél 11-szer több ólmot.

A Temu nem reagált

A Shein a vizsgálatok eredményeinek nyilvánosságra hozatala után azt nyilatkozta, hogy szorosan együttműködik a nemzetközi ügynökségekkel a biztonsági tesztek során.

Beszállítóinktól elvárjuk, hogy megfeleljenek az általunk előírt ellenőrzéseknek és szabványoknak, ahogyan azoknak az országoknak a fogyasztóvédelmi törvényeinek és szabályozásainak is, amelyekben működünk

 – tette hozzá a cég. A Temu nem reagált a vizsgálati eredményekre.

Továbbra is vásárolnak

Augusztus elején egy harminc- negyven év körüli nőkből álló kollektívát kérdeztünk a tapasztalataikról, a többségük rendszeresen rendel az említett oldalakról. Újra megkérdeztük őket, hogy a vizsgálati eredmények ismeretében továbbra is rendelnek-e majd. 

Elmondták, hogy egyikük sem rendelt a most veszélyesnek nyilvánított termékkategóriákból. Egyöntetűen hozzátették, hogy az akkor felsorolt okok miatt ezentúl is vásárolnak majd az említett webáruházakból.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában