Látta már?

2024.08.02. 08:00

A csodájára járnak a cuki miskolci tevecsikónak

A berlini Daidan és Kobi kanca fia remekül érzi magát Miskolcon. Olyan aranyos, hogy folyamatosan simogatásra csábítja az embereket.

Édes Richárd

Kis teve és nagy teve

Forrás: Miskolc Zoo

Drapcsikné Farkas Zsuzsanna, a Miskolci Állatkert ZOO-pedagógusa mesélt a kis csikóról, aki jelenleg még nem kapott nevet. 

Egyelőre nincs neve a kicsinek
Forrás: Miskolc Zoo

Három évvel ezelőtt a Berlini Állatkertből érkezett Daidan, az ifjú tevecsődör, aki egy három kancából álló közösség tagjává vált Miskolcon. Az érkezésekor még fiatal csődör gyorsan felnőtt, majd családot alapított. A Kobi elnevezésű kancától született kisfia, akit gyorsan a szívükbe zártak a Miskolci Állatkert látogatói.

A ZOO-pedagógus szerint Kobinak korábban már születtek kiscsikói, így tapasztalt teve anyukának számít:

Szerencsére minden a lehető legnagyobb rendben volt az elléssel, és Kobi azóta is rendesen szoptatja a kis tevecsikót. Aki azóta már a szálas takarmányt is elkezdte kóstolgatni. Az 1 hónapos tevecsikó szépen beilleszkedett a csapatba, ügyesen együtt mozog már a másik négy tevével.

A kis tevének még sokat kell fejlődnie 

Születése után pár órával már lábra állt, néha azonban még bizonytalan a járása.  Drapcsikné Farkas Zsuzsanna szerint az idő nagy részében még az anyja közelében van, de már egyre bátrabban ismerkedik a környezetével és a világgal.

Anyja közelében van
Forrás: Miskolc Zoo

Két kicsi púpja már a születésekor látható volt. Ez a tevék zsírraktára, csak a születés után pár héttel töltődik fel. Így jelenleg még lekonyulnak a kis teve púpjai, ám hamarosan feltöltődnek majd zsírral. Ugyanis a tevék púpjában nem víz, hanem zsír található, ezt a sivatagi vándorlás során ínségesebb időkben lebontják és felhasználják.

Olyan, akár egy plüssállat

Drapcsikné Farkas Zsuzsanna felhívta a figyelmet egy érdekességre:

A nagyobb tevék vedlenek és rendszeresen nyírjuk is a szőrüket. Ehhez képest a kis tevének bolyhos szőre van, mint egy kis plüssállatnak.

A ZOO-pedagógus örömmel látja, hogy a tevecsikót mindig nagy örömmel fedezik fel a gyerekek. Már alig várják, hogy az állatkert új lakója odamehessen a kerítéshez, és megsimogathassák.  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában